Портал для пацієнтів

​Наше здоров’я залежить від їжі нашої бабусі

Виявляється, харчування під час вагітності впливає не лише на здоров'я новонародженої дитини, але й на здоров'я її дітей та онуків. Наприклад, якщо у вагітної дефіцит корисного харчування, її діти і онуки мають підвищений ризик діагностування ним цукрового діабету або ожиріння. Правда, на наступних поколіннях це не позначалося, тобто харчування прабабусі такого впливу не має, пише meddaily.ru посилаючись на повідомлення на сайті The Scientist.

Наше здоров’я залежить від харчування нашої бабусі

Вчені, які провели таке дослідження припускають, що подібні зміни передаються разом із сперматозоїдами і яйцеклітинами. Вони охарактеризували такий механізм як епігенетичні спадкування (епі перекладається як доповнення, а генетичне спадкування означає зміни, що відрізняються від змін у структурі ДНК). Такого роду зміни зберігаються протягом кількох клітинних поколінь або ж поколінь людей.

Експеримент показав, що у дітей жінок, які були вагітні під час Другої світової війни, наявні генетичні зміни, що підвищують ризик розвитку або ожиріння або онкологічних пухлин.

Автор проведеного експерименту Енн Фергісон-Сміт з кембриджського університету (дослідження проводилося на мишах) проробила наступне: вона скоротила калорійний раціон харчування піддослідних гризунів на половину з 12-денного терміну вагітності мами до моменту народження її мишенят. У результаті виявилося, що новонароджені миші були менші за розмірами і мали діабет, хоча їх і годували правильно. І коли ці миші-чоловіки залишали після себе потомство, всі їх нащадки потрапляли до групи ризику з розвитку діабету.

Після цього, автор експерименту ретельно проаналізувала сперму тих мам мишей, які під час вагітності голодували. У результаті були виявлені зміни в генах у мишенят, дітей цих мам. А коли миші-мами харчувалися нормально, їхні діти не мали змін у ДНК.

Читайте також:


Нема коментарів