Портал для пацієнтів

5 правил правильного харчування в спеку

П'ять правил харчування, яких необхідно дотримуватись в спеку, щоб не перевантажувати свій організм:

Правило №1: Більше пити

У літню спеку організм втрачає велику кількість рідини, що може стати причиною зневоднення. Необхідно регулярно пити чисту воду або прохолодний зелений чай, який відмінно втамовує спрагу. Рекомендовано приймати не менше 100 грамів рідини кожні сорок хвилин, при цьом,у температур води повинна бути 18-20 градусів. Влітку не рекомендовано відмовлятися від перших страв, але традиційний суп можна замінити на холодну окрошку або гаспаччо, які не тільки освіжають, але і допомагають поповнити запаси вітамінів.

Правило №2: Низька калорійність раціону

Лікарі стверджують, що наш організм в спеку вимагає менше енергії, тому доцільно скоротити калорійність страв, що входять в літній раціон. Таким чином, добовий раціон дорослої людини повинен складатися з:

  • 17% вуглеводів.
  • 28% жирів, з них дві третина — це рослинні жири.
  • 55% білків (тваринний і рослинний білок необхідно вживати в однаковій кількості).

Правило №3: Змінити режим харчування

Суть зміни режиму харчування в тому, щоб змістити прийоми їжі на більш прохолодний час доби — ранок і вечір. У спеку рекомендується більше пити, але менше їсти.

Правило №4: Змінити принцип харчування

Якщо в прохолодне час на сніданок бажано їсти більше вуглеводів, то в спеку вуглеводи краще споживати за обідом. Картопля, пісні супи, рис, гречка, фруктові та овочеві салати — все це краще їсти на обід, при цьому важкості у шлунку не буде. А ось рибу і м'ясо необхідно залишити на вечерю або сніданок.

Правило №5: Вітамінні коктейлі

Всім відомо, що разом з втратою рідини організм залишають водорозчинні вітаміни, такі як В1, В6, В2, С і РР. У підсумку, поганий настрій, млявість і інші симптоми втоми, депресії і ослабленого імунітету. Поповнювати їх влітку необхідно сезонними фруктами і овочами, компотами, морсами, квасом, трав'яними чаями, смузі і різними фруктовими коктейлями.


Нема коментарів