Портал для пацієнтів

Низькокалорійні дієти

Низькокалорійні дієти
Частина 16 із 20 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Низькокалорійні дієти застосовуються для лікування ожиріння. Їх головне завдання полягає у впливі на метаболізм з метою усунення зайвих жирових відкладень. Суть таких дієт в необхідності введення серйозних обмежень в калорійність усього раціону. Традиційно низькокалорійними вважаються ті дієти, денна кількість калорій яких не перевищує для жінок 1500 кілокалорій, а для чоловіків - 2200 Ккал. Що стосується вибору продуктів, то тут особливих обмежень немає, головне щоб їх денна норма не перевищувала зазначені рамки.

Низькокалорійні дієти

Головний принцип низькокалорійних дієт

Концепція низькокалорійних дієт полягає в тому, що при значному скороченні калорійності раціону, для поповнення енергетичних витрат організм починає використовувати накопичений раніше жировий запас, що і призводить до значного зниження ваги. До низькокалорійних дієт належить більшість сучасних дієт для схуднення.

Як правило, тривалість низькокалорійних дієт не перевищує двох тижнів, але в окремих випадках їх тривалість може бути збільшена для закріплення отриманого результату. Низькокалорійний режим харчування допомагає скинути за чотирнадцять днів від п'яти до десяти кілограмів.

Важливо пам'ятати!

Після такої дієти необхідно дуже повільно збільшувати кількість споживаних калорій в день, в іншому випадку, втрачена вага дуже швидко повернеться. Іноді людина може набрати навіть більшу вагу, ніж у неї булв до застосування дієтичного харчування. Пояснюється це просто, після двох тижнів низькокалорійної дієти, організм звикає приймати обмежену кількість їжі і починає «економити енергію».

У цей час спостерігається спад втрати ваги, який і служить сигналом до припинення дієтичного харчування. Оскільки організм вже використовує невелику кількість енергії, а людина починає харчуватися в такому режимі, як і до дієти, то значна кількість споживаної їжі переходить в жировий запас. Саме тому вкрай важливо дуже повільно додавати в раціон висококалорійні продукти.

Корисно чи шкідливо?

Низькокалорійні дієти, як стверджують лікарі, корисні для здоров'я, якщо режим харчування правильно збалансований. Необхідно особливу увагу звертати на вітаміни і мінеральні речовини, які містяться в споживаній їжі. Грамотно складене меню низькокалорійної дієти здатне забезпечити організм всіма необхідними для нормального функціонування органів і систем речовинами. Якщо по ряду причин, наприклад, непереносимість тих чи інших продуктів, меню не може бути повноцінним, слід приймати вітамінно-мінеральні комплекси або полівітаміни. Особливу роль у процесі зниження ваги грають фізичні навантаження, тому не варто відмовлятися від фізичної активності під час дієтичного харчування.

Думки

Існує думка, що чим менше калорій людина отримує з їжею, тим швидший процес схуднення. Така помилка вкрай небезпечна для здоров'я. Якщо встановлювати занадто низький рівень калорійності, наприклад, 500-600 Ккал в день, то в результаті можуть виникнути серйозні порушення обміну речовин. Така «дієта» мало чим відрізняється від голодування, в результаті організм не отримує необхідні вітаміни і мікроелементи без яких неможливе повноцінне функціонування всіх органів і систем. Загострення хронічних захворювань, порушення роботи ендокринної системи, спазми судин, анемія і багато інших порушень можуть виникнути в результаті застосування такої системи харчування. Безпечна межа калорійності для жінок становить 1000 Ккал в день, для чоловіків - 1800 Ккал.

Читайте також:


Нема коментарів

Заповнити заявку на лікування