Портал для пацієнтів

Лікувальні дієти

Лікувальні дієти
Частина 17 із 20 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Лікувальні дієти (лікувальні столи, номерні дієти, дієти Певзнера) представляють собою спеціально розроблені меню для людей, що страждають різними гострими або хронічними захворюваннями. Такі дієти проходять ретельне апробування і рекомендуються лікарями як дієтотерапії. Призначаючи ту чи іншу дієту, лікар, як правило, виходить з фізіологічних потреб хворого в тих чи інших поживних речовинах, враховуючи при цьому його функціональні, патоморфологічні, ферментні, обмінні та інші порушення, які мають безпосередній зв'язок з тим чи іншим захворюванням.

Лікувальні дієти

Якщо дієта підібрана правильно, то вона цілком здатна забезпечити хворого усіма необхідними поживними речовинами, включаючи цілий ряд вітамінів і мінералів. Завдяки лікувальним дієтам істотно підвищується ефективність від медикаментозного лікування, прискорюється процес впливу інших терапевтичних засобів, тим самим підвищується ймовірність швидкого одужання. Лікувальні дієти також призначаються і як профілактичний засіб, який попереджає перехід гострих захворювань у хронічні.

Перед початком будь-якої лікувальної дієти необхідно врахувати:

  • яка причина захворювання,
  • який вплив роблять зовнішні фактори (довкілля) на перебіг захворювання,
  • місце, де знаходиться хворий,
  • механізм впливу лікувальної дієти на організм хворого,
  • симптоматика захворювання,
  • вплив, який чинять окремі продукти на захворювання,
  • біологічну та хімічну дію їжі, яка піддається тій чи іншій кулінарній обробці,
  • особливості і звички харчування пацієнта,
  • особливості впливу певних продуктів на організм конкретного хворого, наявність алергії.

Існують деякі захворювання, при яких лікувальна дієта є основним методом лікування і профілактики загострення. Наприклад, при цукровому діабеті в легкій формі і при ожирінні дієта це єдиний засіб лікування. Важливим чинником лікувального харчування є не тільки правильний підбір продуктів, але й суворе дотримання технології кулінарної обробки.

Велика частина всіх санаторно-курортних та лікувально-профілактичних установ використовують номерну систему дієт з літерними показниками. Наприклад, дієта № 7в, дієта № 7а і так далі. Застосування єдиної номеро-буквеної системи допомагає швидко призначити хворому лікувальне харчування відповідно до його захворювання. У деяких випадках, залежно від індивідуального перебігу захворювання і фізіологічних особливостей хворого, традиційно прийнятий склад тієї або іншої дієти може бути змінений шляхом вилучення деяких продуктів. Такий підхід допомагає максимально адаптувати систему харчування для кожного пацієнта.

Внесення корективів в лікувальні дієти доцільне, якщо:

  • у хворого декілька захворювань,
  • медикаментозне лікування викликає багато побічних ефектів, від яких страждають органи травлення,
  • у хворого є алергія на певні продукти харчування, які входять до складу дієтичного харчування,
  • якщо у хворого крім захворювання присутня надмірна вага, деякі високо калорійні продукти необхідно виключити.

Термін дотримання лікувальних дієт також призначається лікарями. Навіть після того, як загострення захворювання проходить і хворий повертається до звичного способу життя, основні принципи дієти необхідно дотримуватися, більшою мірою це стосується термічної обробки продуктів. Тільки суворе виконання всіх приписів лікаря, може гарантувати тривалу ремісію.

Читайте також:


Нема коментарів

Заповнити заявку на лікування