Портал для пацієнтів

Значення харчування для жіночого здоров'я

{ { Youtube - QNVQyQyPZ5o }} Суперечки на тему здорового харчування і споживання вітамінно-мінеральних добавок ведуться давно і активно. У нашому матеріалі ви познайомитеся з рекомендаціями та поясненнями європейських учених про значення здорового харчування, а також про переваги та недоліки харчових добавок.

Значення харчування для жіночого здоров'я

Їжа, як головне джерело здоров'я

Більшість вчених впевнені в тому, що будь-який з нас повинен якомога менше пити пігулок, а основні зусилля спрямувати на здорове харчування.

"У фруктах, овочах, цілісних зернах та інших рослинних продуктах містяться сотні компонентів, які працюють в синергії але для нашого розуміння - це дуже складно» , - говорить Девід Ракель, доктор медичних наук, директор інтегративної медицини в Університеті Вісконсіна.

"Рішуче неможливо вмістити ці компоненти в таблетки і очікувати такого ж ефектe. Дієта на основі рослинних продуктів харчування - це найкращий захист проти багатьох хронічних захворювань». Хоча багато хто з нас нехтує цим правилом, і, звичайно ж, даремно.

Мультивітаміни, як спосіб вирішення проблеми здорового харчування

Чи вирішують проблему здорового харчування мультівітаімни, якщо в звичайному раціоні їх недостатньо? У цьому питанні, як і в будь-якому іншому, є і прихильники, і супротивники.

Ті, хто стоїть на боці споживання полівітамінів, запевняють, що це хороша страховка при нестачі необхідних поживних речовин. "Абсолютно точно відомо, що в раціоні харчування американців великий недолік вітамінів - С, D, E, а також кальцію і магнію, і заповнювати це необхідно для підтримки здоров'я», - констатує Ендрю Шао, старший віце -президент з питань регулювання Ради правильного харчування. Але важливим і відкритим залишається питання: чи можуть полівітаміни запобігти будь-якій хворобі.

У 2006 році група експертів, створена за рішенням Національного інституту здоров'я дійшла висновку, що немає ще достатньої кількості даних про те, що полівітаміни допомагають запобігати захворюванням.

Одне з останніх і найбільших досліджень, проведене в 2009 році, було засноване на спостереженні протягом п'яти років за здоров'ям близько 77700 людей у віці 50-70 років.

Під час проведення цього дослідження вчені порівняли тих, хто вживав добавки і хто цього не робив. Виявилося, що прийом полівітамінів зовсім не впливав на смертність серед учасників дослідження, розповів епідеміолог Емілі Уайт, доктор філософії наукового онкологічного центру Фреда Хатчінсона в Сіетлі.

"Було відмічено, що люди, які були на досить суворих дієтах дійсно отримували деяку вигоду від прийому полівітамінів ", - говорить доктор Уайт. Але ця перевага була невеликою і, можливо навіть, випадковою. З цього був зроблений висновок, що кожна людина повинна їсти здорову їжу, а не покладатися на полівітаміни.

А деякі вчені побоюються, що мультивітаміни можуть бути навіть небезпечними. Наприклад, в 2010 році в Швеції досліджували 35000 жінок, в результаті чого було виявлено більш високий ризик розвитку раку молочної залози серед тих, хто вживав полівітаміни. Цей дивний феномен дослідники не змогли пояснити, тому що багато факторів могли вплинути на ризик захворіти на рак, тому проведене дослідження не доводить, що полівітаміни можуть викликати розвиток раку молочної залози.

Лілія Шолудько

Читайте також:


Нема коментарів