Портал для пацієнтів

Як влітку повинна харчуватися мама, яка годує немовля

Одна з найбільш важливих складових грудного вигодовування - це правильне харчування годуючої мами. Педіатри, як правило, рекомендують обмежувати раціон, прибираючи з нього, всі червоні і помаранчеві фрукти, істотно скорочуючи споживання мучного, солодкого, випічки. Але чи правильно це, особливо в літній період, коли так багато сезонних фруктів і овочів?

Як влітку повинна харчуватися мама, яка годує немовля

Літні алергени

Перш за все, саме їжа є основним джерелом мінералів, вітамінів та поживних речовин, які необхідні не тільки грудничку, але і мамі, яка ще повністю не відновилася після вагітності та пологів. Багато мам, враховуючи рекомендації лікаря, прибирають зі свого раціону «кольорові» фрукти та овочі, тим самим позбавляючи і себе, і малюка дуже важливих вітамінів і мікроелементів, які впливають на обмінні процеси в тканинах і сприяють швидкому зростанню і формуванню життєво важливих систем.

Вчені довели, що найчастіше харчова алергія зустрічається у дітей, які виросли не на грудному вигодовуванні, а на штучному. Тому в більшості випадків дитині на грудному вигодовуванні алергія від червоних яблук не загрожує. Але слід все ж пам'ятати, що найнебезпечнішими алергенами, від яких, без сумніву, повинна відмовитися годуюча мама, є:

  1. Полуниця.
  2. Креветки.
  3. Раки.
  4. Арахіс.
  5. Шоколад.

Алергія на ці продукти може бути небезпечна не тільки для здоров'я дитини, а й для її життя.

Літній раціон харчування годуючої мами

Щоб у дитини не почала розвиватися харчова алергія, яка особливо часто спостерігається в літній період, мама-годувальниця повинна дотримуватися кількох правил:

  1. Починаючи з трьох-чотирьох місяців поступово вводити в свій раціон продукти-алергени. Це допомагає організму дитини виробити захисну реакцію на можливий алерген і в майбутньому, коли малюк буде самостійно їсти, алергічна реакція не розвинеться. Таким чином, через грудне молоко малюк знайомиться з новими продуктами.
  2. Не вводити більше одного нового фрукта чи овоча частіше, ніж один раз на десять-чотирнадцять днів. Уважно стежити за реакцією дитини в цей період. Якщо з'явився висип, продукт виключити з раціону на кілька місяців, потім повторити спробу введення.
  3. Дотримання водного балансу. Незважаючи на те, що літні фрукти дуже соковиті, годуюча мама не повинна забувати про те, що вони не можуть гарантувати водний баланс в організмі. Пити необхідно не менше 2-2,5 літрів рідини.

Найкорисніші літні фрукти і овочі для годуючої мами

Якщо літній сезон застав маму, що годує немовля в період, коли дитині ще не можна давати прикорм, тобто до 4 місяців, фахівці рекомендують звернути увагу на наступний список літніх овочів і фруктів, які допоможуть забезпечити і малюка, і його маму усіма необхідними вітамінами і мікроелементами:

  • Картопля. Відмовитися від смаженого, тільки у відварному вигляді. Корисна тим, що містить амінокислоту тіамін, яка дуже потрібна зростаючому організму дитини.
  • Кабачки. М'якоть кабачків - це комплекс мікроелементів, в тому числі, міді, що допомагає формуванню печінки. Для мами кабачки корисні тим, що запобігають набрякам.
  • Огірки, містять велику кількість йоду і корисні для щитовидної залози.
  • Болгарський перець, вибирати слід тільки зелений або жовтий. Він багатий калієм і рутином, які зміцнюють судини.
  • Груші, багаті фтором, нікелем, міддю і вітамінами групи В. Але слід пам'ятати, що від соку груші можуть бути запори.
  • Яблука - багаті вітаміном С. Вибрати яблука слід жовті або зелені, вони не алергенні.
  • Персик містить багато каротину і калію, багатий вітаміном РР, який допомагає роботі печінки. Годуюча мама повинна віддавати перевагу персикам зеленого кольору.

Читайте також:


Нема коментарів