Портал для пацієнтів

15 табу в харчуванні дитини до року

Харчування дитини до року має бути максимально адаптованим до ще не повністю «дозрілої» системи травлення. Більшість батьків знає, що малюкам, яким ще не виповнився рік, не можна давати консерви і копченості, шоколад і торти, але існує список продуктів, які все ще викликають суперечки у педіатрів.

  1. Гриби. Не рекомендовано давати гриби дітям, які не досягли трирічного віку, оскільки вони важко перетравлюються. Крім цього до їх складу входить хітин - волокно рослинного походження, яке не дає поживним речовинам засвоюватися в кишечнику і викликає подразнення слизової травного тракту.
  2. Горіхи. По-перше, цей продукт один з найсильніших алергенів. По-друге, до трьох років горіхи не засвоюються.
  3. Перець солодкий. Жорстка клітковина і велика кількість ефірних масел, що входять до складу солодкого перцю, роблять цей продукт в раціоні дітей до півтора років не бажаним.
  4. Баклажани. Пуринові основи і велика кількість клітковини містяться в баклажанах, тому їх не рекомендовано пропонувати дітям до двох років.
  5. Буряк. Буряк містить багато пектину і клітковини, тому в організмі він поводиться досить активно. Крім цього, буряк викликає алергію. Але у відварному вигляді буряк можна давати дитині починаючи з 10 місяців по одній чайній ложці.
  6. Бобові. Не бажано вводити в раціон дитини до двох років. Важливо, правильно навчитися готувати бобові, оскільки багато з них, такі наприклад,  як стигла квасоля, мають токсичні властивості. Перед відварюванням бобові необхідно ретельно вимочувати.
  7. Огірки. Цей овоч практично не має корисних властивостей, при цьому погано засвоюється і володіє газотвірними властивостями.
  8. Капуста білокачанна. Викликає сильне газоутворення навіть у відварному вигляді.
  9. Томати. Можуть викликати сильну алергію і погано засвоюються організмом дитини до року.
  10. Редис. Важко засвоюється шлунком і викликає газоутворення.
  11. Сир твердих сортів. Вміст в сирі кальцію, вітамінів А, РР, В, фосфору і молочнокислих бактерій, все одно не робить цей продукт корисним для дитини до року, оскільки крім корисних речовин, сир ще й дуже жирний. Але сир з жирністю від 10 до 17% цілком може бути присутнім у раціоні дитини до року, але не більше трьох грамів на добу.
  12. Макарони. У дітей в травному тракті ферменти, які перетравлюють борошно, з'являються тільки після року.
  13. Овочі та фрукти з-за кордону. Всі продукти, які не властиві широті проживання, не можна давати дитині до року.
  14. М'ясні бульйони і супи. Головна небезпека страв, що містять навар м'яса або кісток, в тому, що навар не проходить стандартну «обробку» в шлунку і відразу засвоюється в тонкому кишечнику. Якщо бульйон був занадто наваристий або сумнівної якості, можна отримати серйозне отруєння. Крім цього, курячі, свинячі, яловичі, качині бульйони можуть викликати алергічну реакцію.
  15. Субпродукти. Головна небезпека субпродуктів навіть дуже молодих тварин (ягнят) полягає в великому вмісті пуринових основ, які в процесі розпаду, перетворюються на сечову кислоту. А коли занадто багато цієї кислоти накопичується в організмі, відбувається порушення обміну речовин.

Читайте також:


Нема коментарів