Які продукти і напої варто виключити літнім людям
Вікові зміни проявляються не тільки зів'ялою шкірою, але і різними порушеннями в роботі внутрішніх органів. Тому раціон літніх людей повинен складатися з урахуванням цих особливостей, щоб їжа не завдавала шкоди здоров'ю, а допомагала боротися з уже наявними патологіями. Таким чином, особливу увагу слід приділити продуктам харчування, які повинні бути категорично виключені з раціону людей, яким вже виповнилося 55-60 років.
Особливості функціонування ШКТ у літніх людей
Без сумніву, процес старіння в першу чергу суттєво відображається на роботі органів травлення. В результаті цих змін, відбувається наступне:
- Істотно знижується швидкість проходження їжі по стравоходу.
- Відбуваються труднощі з ковтанням.
- Їжа тривалий час може затримуватися в шлунку неперетравленою.
- Посилюється відрижка.
- Посилюється газовиділення.
- Тиск в шлунку збільшується.
- Білки, жири і вуглеводи перетравлюються не повністю, з-за цього виникає хронічний дефіцит корисних речовин в організмі.
- У тканинах і органах відбувається порушення обмінних процесів.
- Знижується імунітет.
- Виявляється хронічний авітаміноз.
- Відбувається розлад багатьох життєво важливих функцій організму.
- Відбувається дисбактеріоз кишечнику.
- З'являються хронічні запори, які сприяють постійному всмоктуванню токсинів в кров.
Як повинні харчуватися літні люди
Принцип харчування людей похилого віку має бути побудований на таких важливих аспектах:
- Прийоми їжі повинні бути регулярними.
- Не слід допускати тривалих перерв між прийомами їжі.
- Відмовитися від великих порцій, віддаючи перевагу дробовому харчуванню.
Ці принципи дозволять нормалізувати процес травлення, при цьому, виключити перевантаження організму. Лікарі рекомендують дотримуватися 4-5 разового харчування з обов'язковим прийомом кисломолочних продуктів зниженої калорійності на ніч, щоб поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Важливу роль у правильному травному процесі грають овочі та фрукти, які повинні переважати на столі літніх людей.
Обмеження в раціоні літніх людей
- Медики рекомендують повністю відмовитися від фаст-фуду і газованих солодких напоїв. Скоротити вживання легких вуглеводів, солодкої випічки, смажених страв, жирних страв.
- За великим рахунком, немає необхідності повністю відмовлятися від будь-яких продуктів, достатньо скоротити їх споживання і віддавати перевагу різноманітному харчуванню.
- Доцільно віддавати перевагу рибі, а не м'ясу. Особливо корисні в літньому віці жирні сорти морської риби, які багаті ненасиченими жирами.
- Обмеженню підлягають і бобові, які викликають підвищене газовиділення. Повністю ж виключати боби з раціону не можна. Достатньо вживати в невеликій кількості зелений горошок, сою або стручкову квасолю в якості окремих страв або гарніру.
- Рис також слід скоротити, так як він викликає запори.
- Бажано повністю відмовитися від розчинної кави і міцного чаю, так як вони сприяють «вимивання» з організму кальцію. Особливо шкідливі ці напої жінкам, схильних до остеопорозу. Тому варто пити більше трав'яних чаїв, заспокійливих зборів, соків, морсів.
Читайте також:
- Осінній раціон школяра
- Психічне здоров'я пов'язане з харчуванням?
- Зима: харчування і фізичне навантаження
- Час харчування утримає вагу в нормі