Портал для пацієнтів

Ромашка: що і як лікує

Ромашка аптечна, камила, румянок, ромашка лікарська, маткова трава, моргун - все це назви однієї й тієї ж рослини, яка всім відома, як ромашка - рослина з білими квітами невеликого розміру і жовтою серцевиною. Ромашка - це одна з найбільш поширених в народній медицині рослин, яка з давніх часів використовувалася для лікування величезної кількості захворювань.

Ромашка: що і як лікує

Ще наші предки знали, що цілющі властивості ромашки лікарської допомагають при запальних процесах. І це не дивно, адже за своїм хімічним складом, складним і різноманітним, з ромашкою не може зрівнятися жодна інша рослина. У складі ромашки присутні:

  • Каприлова кислота.
  • Кадинен.
  • Кетоспірт.
  • Фарнезен.
  • Лактони матрицю.
  • Хамазулен.
  • Холін.
  • Монотерпени.
  • Кумарини та багато іншого.

Завдяки такому багатому складу ромашку лікарську застосовують як, потогінний, протизапальний, проносний, жовчогінний, заспокійливий засіб. Її приймають всередину як відвар, і зовнішньо - для ванн і примочок, нею вмиваються, щоб зняти шкірні висипання і заморожують відвар, щоб використовувати для тонізації шкіри. Настій лікарської ромашки лікарі призначають при маткових кровотечах, при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок і судом. У стоматології відвари з ромашки застосовують для полоскань і примочок при стоматитах, наривах, виразках. Для лікування ангіни роблять інгаляції з відвару ромашки, а також полоскання горла. Ромашкові ванни добре допомагають при артриті, золотусі і ревматизмі.

Як приготувати ромашку лікарську для прийому всередину

Існує кілька рецептів приготування ромашки лікарської для прийому всередину. Головна відмінність полягає в тому, з якою метою застосовується ромашка, для лікування яких патологічних процесів в організмі. Наприклад:

Для лікування виразки ШКТ, ромашку слід готувати так:

  1. Півтори столові ложки сухих квітів лікарської ромашки, купувати її необхідно тільки в аптеці, залити однією склянкою окропу.
  2. Дати настоятися протягом півгодини і випити весь настій за двадцять хвилин до їжі.
  3. Після прийому відвару лягти на правий бік на 3 хвилини, потім на живіт на три хвилини, потім на лівий бік теж на три хвилини.
  4. Курс лікування не менше місяця, приймати відвар три рази на день перед кожним прийомом їжі.

При розладі функціонування кишечника - спазмах, метеоризмі або проносі, ромашку слід готувати так:

  1. Залити водою (півлітра) шість столових ложок квітів ромашки і варити на водяній бані двадцять хвилин.
  2. Дати охолонути, процідити і додати 1-2 ложки меду.
  3. Приймати після їжі по півсклянки.

Як приготувати ромашку лікарську для зовнішнього застосування

Як правило, зовнішньо відвари ромашки застосовують для лікування захворювань порожнини рота, горла або захворювань шкіри. Щоб приготувати відвар з ромашки для зовнішнього застосування, необхідно:

  1. Дві-три столові ложки квіток ромашки лікарської залити склянкою крутого окропу. 
  2. Дати настоятися не менше однієї години.
  3. Ретельно процідити відвар.
  4. Використовувати у вигляді компресів або полоскань.

Читайте також:


Нема коментарів