Портал для пацієнтів

Корисні і небезпечні властивості шипшини

Шипшина - це багаторічна рослина, що відноситься до сімейства Рожевих. У народі шипшину ще називають «дикою трояндою». Незважаючи на гарне цвітіння куща, головну цінність представляють плоди шипшини. Збір плодів шипшини здійснюють до перших заморозків, так як навіть невеликий мороз знищує корисні властивості плодів. Сушать шипшина при температурі від 90 до 100 градусів у сушаркі або на печі. Зберігають в закритих мішках або банках не більше двох років. У ста грамах сирих плодів шипшини міститься 51 кКал, при цьому в 100 грамах сухих плодів - 284 кКал. Таким чином, люди з надмірною вагою повинні з обережністю вживати шипшину в сухому вигляді.

Корисні і небезпечні властивості шипшини

Склад шипшини

У 100 грамах зрілих плодів шипшини міститься:

  • До 4 гр білка.
  • Близько 60 гр води.
  • Від 35 до 60 гр вуглеводів.
  • Від 5 до 10 гр харчових волокон.
  • Від 4 до 6 гр органічних кислот.
  • Мінерали: натрій, калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, марганець, мідь, кобальт, молібден, хром.
  • Вітаміни: В6, В1, В2, Е, С (в 40 разів більше, ніж у лимоні), РР.
  • Яблучна кислота.
  • Фітонциди.
  • Рибофлавін.
  • Каротин.
  • Дубильні речовини.
  • Цукор.
  • Ефірні масла.

Корисні властивості шипшини

  • Завдяки великому вмісту вітаміну С, шипшина допомагає очистити кровоносну систему, прискорює обмінні процеси в організмі, допомагає при недокрів'ї, захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура і сечового міхура.
  • Плоди шипшини ефективні для загального зміцнення організму, освіжають, тонізують, покращують стан при атеросклерозі, підвищують роботу імунної системи, запобігають зараженню вірусними і інфекційними захворюваннями.
  • Коріння шипшини використовують в якості в'яжучого засобу, так як вони містять велику кількість дубильних речовин.
  • Насіння плодів шипшини застосовують для виготовлення олії, яке багате вітамінами і жирними кислотами. Така олія має властивість швидко загоювати рани і запобігає запальним процесам.
  • Плоди шипшини у вигляді відвару володіють яскраво вираженою жовчогінною дією, знижують кров'яний тиск, сприяють поліпшенню вироблення червоних кров'яних тілець, добре зміцнюють стінки судин.
  • Відвар шипшини покращує апетит і використовується при носових кровотечах у дітей.
  • Сік з плодів шипшини нормалізує функцію нирок і печінки, допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, допомагає позбутися від токсинів, і поліпшити опір організму інфекційним захворюванням.
  • Сік плодів шипшини відмінно втамовує спрагу в спеку.
  • Відвар шипшини уповільнює утворення атеросклеротичних бляшок.

Небезпечні властивості шипшини

Незважаючи на те, що шипшина володіє широким спектром корисних властивостей, існують деякі протипоказання:

  • Приймати шипшину в будь-якому вигляді не рекомендується людям, з порушенням руху крові. 
  • При підвищеному артеріальному тиску пити відвар шипшини слід попередньо проконсультувавшись з лікарем і в невеликих дозах. Уникати спиртових настоянок.
  • Не можна довго пити настої і відвари шипшини, так як це може негативно позначитися на роботі печінки, можливий навіть розвиток неінфекційної жовтяниці.
  • Лікарські препарати, виготовлені з коренів шипшини, володіють властивістю гальмувати виділення жовчі. Людям, у яких часті запори, не слід вживати настої з кореня шипшини. 
  • Щоб вплив шипшини на діяльність ШКТ був врівноваженим, бажано разом з відварами приймати і відвари з кропу, петрушки або селери. Такий підхід допоможе знизити газовиділення.
  • Люди, які страждають підвищеним тромбоутвореннями, повинні уникати відварів і препаратів на основі шипшини.
  • Люди із захворюваннями серця повинні обережно приймати відвари шипшини, попередньо проконсультувавшись з кардіологом або терапевтом. Не можна пити шипшину при ендокардиті.
  • Дерматологічні захворювання є протипоказанням до вживання шипшини.

Читайте також:


Нема коментарів