Портал для пацієнтів

Властивості бджолиного воску і його застосування в косметології

Бджолиний віск є одним з незамінних компонентів, які використовуються у сучасній косметології, і який представляє собою зернисту речовину, темно-жовтого або світло-жовтого кольору. Бджолиний віск виробляють бджоли в процесі своєї життєдіяльності і застосовують для будівництва стільників, в яких запечатують мед. Важливо розуміти, що віск не можна розчиняти в гліцерині, холодному спирті чи воді. При виготовленні косметичних засобів на основі бджолиного воску, його змішують з парафіном, гарячим спиртом, скипидаром, будь-яким ефірним маслом або звичайною рослинною олією.

Властивості бджолиного воску і його застосування в косметології

З чого складається бджолиний віск

Бджолиний віск володіє унікальним складом, в який входить більше п'ятдесяти різних з'єднань і близько трьох сотень хімічних речовин, приблизно три чверті з яких представляють собою складні ефіри. До складу воску у великій кількості входять:

  • Олеїнова кислота.
  • Церотинова кислоти.
  • Монтанинова кислота.
  • Монтаниновий спирт.
  • Неоцериловий спирт.
  • Жирні кислоти у великій кількості, які проникають глибоко в шари шкіри і зволожують її, а також сприяють процесу регенерації.
  • Вітамін А - який вважають вітаміном краси, так як він допомагає відновити міжклітинні з'єднання в епідермісі, загоює рани і розгладжує шкіру.

Користь бджолиного воску в косметології

Бджолиний віск володіє широким спектром лікувальних властивостей. Його застосовують у лікуванні різних запальних захворювань, наприклад, таких як, радикуліт, гайморит і багато інших. Не менш широке його використання в косметології, при цьому бджолиний віск застосовують як у промислових масштабах, для виробництва засобів по догляду за шкірою, так і в домашніх умовах для виготовлення різних масок, кремів, мила.
Головна унікальна властивість воску полягає в тому, що він не закупорює пори, при цьому, дуже повільно всмоктується. Завдяки великій кількості складних ефірів, які входять до його складу, віск не створює кисневого бар'єру для шкіри, а тільки захисний, тобто шкіра може дихати, при цьому вона захищена від негативного впливу зовнішніх факторів.
Косметичні засоби на основі бджолиного воску володіють наступними властивостями:

  • Блокують запальний процес.
  • Усувають чорні крапки і вугровий висип.
  • Виводять шкідливі токсини.
  • Виводять алергени.
  • Тонізують і зволожують шкіру.
  • Пом'якшують шкіру (вона стає ніжною і бархатистою).
  • Прискорюють обмінні процеси в шкірі.
  • Регулюють водний баланс.
  • Допомагають швидкій регенерації.

У якій косметиці використовують бджолиний віск

Завдяки своєму унікальному складу, бджолиний віск може використовуватися в косметичних засобах не тільки в якості компонента для догляду, але і в якості природного консерванту. Тому його застосовують у виробництві туші для вій, губної помади, бальзамів, масок, лосьйонів, кремів.
Бджолиний віск - це натуральний зволожувач, він може виконувати функцію стабілізатора різних інгредієнтів. Як природний емульгатор, він допомагає зберігати водно-жирову емульсію однорідною.
У косметології бджолиний віск може застосовуватися як у складі різних компонентів для догляду, так і самостійно, без добавок. Тільки перед використанням воску необхідно зробити тест на реакцію шкіри, оскільки продукти бджільництва у деяких людей викликають сильну алергію.

Як вибрати бджолиний віск

Якщо ви хочете спробувати використовувати бджолиний віск для виготовлення кремів і масок в домашніх умовах, необхідно навчитися вибирати якісний продукт. Отже, щоб вибрати віск хорошої якості, необхідно орієнтуватися на наступні аспекти:

  • Колір - найбільше воску міститься у свіжих сотах світлого кольору від 85 до 100%. Старі стільники, темні, вони містять лише 60% воску.
  • Запах - бджолиний віск має медово-прополісний запах, який ні з чим не переплутаєш.
  • Липкість - щоб упевнитися, що віск натурального походження, необхідно пожувати маленький шматочок. Цей віск ніколи не липне до зубів.
  • Еластичність і скол - при ударі бджолиний віск легко сколюється, а при розминанні теплими руками, стає пластичним.

Читайте також:


Нема коментарів