Портал для пацієнтів

Органічна продукція

Українська органічна продукція: фермери обмежені в можливостях через відсутність закону і вимушені конкурувати із псевдо-органікою
https://www.youtube.com/watch?v=fNzcHY_stHIВ останні роки термін «органічна продукція» став користуватися особливою популярністю. І це не дивно, оскільки люди стали більше звертати увагу на те, що вони вживають у їжу і віддавати перевагу екологічно чистим продуктам. Так що ж таке «органічна продукція»?

Органічна продукція

Органічна продукція

Для органічної продукції характерний ряд ознак, серед яких:

  • Відсутність в їх складі ГМО або генетично модифікованих продуктів, а також їх похідних.
  • Відсутність у складі консервантів хімічного походження, ароматизаторів, барвників, згущувачів або стабілізаторів.
  • При виробництві таких продуктів не використовувалися шкідливі технології.
  • При їх вирощуванні не використовувалися пестициди, гормони росту та інші хімічні добрива.
  • Органічні продукти не вирощуються в безпосередній близькості до промислових заводів.
  • Крім технології виробництва, органічні продукти відрізняються своїми смаковими властивостями і високою харчовою цінністю. Наприклад, органічне м'ясо - це ідеальне джерело білка і насичених амінокислот.

Як виробляються органічні продукти

Органічний спосіб виробництва - це запорука екологічно чистої продукції, тому в основному органічні продукти виготовляються в сільському або аграрному господарстві. У всіх країнах світу органічне виробництво починається з сертифікації земельної ділянки. При цьому, не має значення, що буде на цій землі - город або тваринницький комплекс.

Після того, як земля буде сертифікована, можна отримувати дозвіл на тваринництво або вирощування певного виду зернових, овочів і так далі. При цьому, слід пам'ятати, що відповідно до умов сертифікації, не можна використовувати гормони росту, хімічні добрива, корми, що містять ГМО і так далі.

Окремо варто згадати, так звані, «складні органічні продукти», до складу яких, входить велика кількість різних інгредієнтів, наприклад, ковбаси і так далі. Щоб такий продукт носив горду назву «органічний» необхідно, щоб не менше 95% його складу вироблялося сертифікованим органічним способом.

Ціна органічної продукції

Без сумніву, виробництво органічних товарів - це складний і досить витратний процес. Насамперед, на вирощування різних органічних культур необхідно більше часу, крім цього, в їх виробництві багато ризиків. Наприклад, органічні овочі можуть стати об'єктом нападу різних комах-шкідників. Виходячи з цього, ціна на таку продукцію просто не може бути низькою.

У всьому світі, органічні продукти стали користуватися особливим попитом, незважаючи на те, що їх ціна в середньому на 40% вище, ніж у звичайних аналогів. Крім, фінансових витрат, до виробництва органічної продукції необхідно залучати більшу кількість трудового ресурсу, а це набагато дорожче, сучасного автоматизованого виробництва.

Принципи органічного виробництва

Напевно, той факт, що органічна продукція корисна для здоров'я, знають усі. Але, крім безпосередньої користі для людського організму, в органічне виробництво вкладені деякі важливі принципи глобального значення. Ці принципи прийняті та підтверджені Міжнародною федерацією руху за органічне сільське господарство, і до них відносяться:

  1. Принцип здоров'я - органічне виробництво - це не тільки користь для здоров'я людини, але і зміцнення здоров'я рослин, грунтів, тварин, тобто всієї екологічної системи.
  2. Принцип екологічності - органічне виробництво засноване на природних циклах і живих екосистемах, тому допомагає зберегти їх гармонію і цілісність.
  3. Принцип справедливості - в цьому принципі закладено постулат про справедливі відносини з навколишнім світом і про те, що права всіх людей однакові.
  4. Принцип збереження і турботи - основа органічних методів виробництва - це охорона здоров'я і відповідальний підхід до майбутнього. Таким чином, завдяки органічному виробництву, навколишнє середовище залишається цілісним та збереженим для майбутніх поколінь.

Читайте також:


Нема коментарів