Портал для пацієнтів

Що таке ГМО

ГМО або генетично модифіковані організми являють собою, як правило, трансгенні рослини, з яких потім виготовляють продукт харчування. Рослини з трансгенною структурою являють собою організми, у яких штучним шляхом змінений природний набір генів. Найчастіше, виробники здійснюють штучну зміну генів для того, щоб рослина набула деякі корисні властивості, наприклад, врожайність, морозостійкість, калорійність.

Що таке ГМО

Для чого необхідні ГМО

Спочатку вчені винайшли генетично модифіковані організми для того, щоб вирішити проблему голоду. Таким чином, завдяки ГМО можна захистити врожай від вимерзання або знищення шкідниками, продовжити його термін зберігання, зробити смакові якості більш привабливими і багато іншого. До останніх досягнень сучасних вчених-генетиків можна віднести те, що в злакові стали додавати ген, який виробляє вітамін А. Тепер відпала необхідність приймати синтетичні вітамінні добавки, досить поїсти кашу.

ГМО - користь чи шкода

Незважаючи на високу мету створення ГМО - врятувати людство від голодної смерті, вчені запустили механізм самознищення людського організму.

Негативні наслідки вживання ГМО наступні:

  • Виникнення різних алергічних реакцій. Були проведені дослідження, в ході яких було з'ясовано, що в Америці, де продукти з ГМО дозволені, алергіями страждає більше 70% населення, в той час як у Швеції, де ГМО перебувають під суворою забороною, такий відсоток не досягає і семи.
  • У результаті вживання продуктів з ГМО, відбувається порушення структури слизової шлунка. Тому вона стає дуже стійкою до різних антибіотиків.
  • Відбувається загальне зниження імунітету, так як в кишечнику відбувається порушення обмінних процесів.
  • ГМО можуть сприяти розвитку злоякісних новоутворень, так як чужорідні гени вбудовуються в структуру кишечника і провокують мутацію клітин.

У яких продуктах міститься ГМО

На сьогоднішній день існує список, що складається з більш, ніж ста продуктів, до складу яких можуть входити ГМО. Ось найбільш поширені, та користуються попитом у переважної більшості споживачів:

  • Соя і її різновиди - соєве борошно, соєве молоко, боби і так далі.
  • Кукурудза та її форми.
  • Картопля.
  • Помідори.
  • Кабачки.
  • Буряк цукровий і все що з нього виробляється, в тому числі цукор.
  • Пшениця.
  • Соняшникова олія.
  • Морква.
  • Рис.
  • Цибуля, пір, шалот.

Як розпізнати продукти з ГМО

На жаль, не всі країни вказують на упаковці свого товару, що там містяться генетично модифіковані продукти. Тому слід уважно читати склад і робити відповідні висновки.

  • Наприклад, в США ГМО дозволені, тобто, якщо ви купуєте американський продукт, дивіться склад, і якщо в ньому є картопля, рис, ріпак, соя, швидше за все, в продукт входять ГМО.
  • Якщо на продукті зазначено, що до його складу входить рослинний білок, як правило, він містить ГМО.
  • Якщо продукт містить добавки Е, наприклад, соєвий лецитин або лецитин Е-322 - це теж представники ГМО.
  • Слід знати, що найбільше ГМО міститься в ковбасах, до 80%.
  • Друге місце займає дитяче харчування - до 70%.
  • Третє місце - хлібобулочні вироби та кондитерські вироби - до 65%.

Як розпізнати овочі, що містять ГМО

Навіть якщо ви купуєте овочі на ринку у бабусь, це абсолютно не гарантує, що ви купуєте органічний продукт. Оскільки абсолютно не ясно, яке насіння використовувалося для вирощування рослини. Отже, як розпізнати ГМО-овочі:

  1. Овочі, в яких містяться ГМО, практично не псуються і не приваблюють комах. Крім цього, вони можуть мати однакову форму і розмір - в природі такого бути не може.
  2. ГМО-овочі зберігаються довго і привабливо виглядають.
  3. Овочі з ГМО, якщо їх розрізати не пускають сік і мають гарний рівний зріз.

Читайте також:


Нема коментарів