Портал для пацієнтів

Як готувати овочеве рагу

Овочеве рагу - це одна з найбільш простих, корисних і економічних страв. З давніх часів овочеве рагу готували в кінці літа і на початку осені, коли збирали урожай овочів. Сьогодні приготувати цю страву можна в будь-який час, оскільки навіть взимку на полицях магазинів можна знайти овочі, необхідні для приготування. Тушковані овочі надзвичайно корисні для організму, це не тільки джерело вітамінів і мінеральних речовин, але і щадна термічна обробка, тому овочеве рагу можна віднести до дієтичних страв.

Як готувати овочеве рагу

Щоб приготувати смачне овочеве рагу, краще використовувати сезонні овочі або ті, які добре зберігаються взимку - морква, цибуля, картопля, капуста, буряк, селера. Якщо сезонних овочів недостатньо, можна додати і тепличні овочі, попередньо залишивши їх у воді на пару годин. Всім відомо, що тепличні овочі практично завжди обробляють спеціальними хімікатами, які прискорюють ріст рослини і допомагають зберігати їх свіжою тривалий час. Завдяки замочуванню в звичайній воді, можна позбутися до 70% шкідливих речовин, що містяться в тепличних овочах.

Рецепт приготування класичного овочевого рагу.

Склад:

Цибуля - 1 шт. (велика або 2 шт невеликого розміру).

Картопля - 3-4 шт.

Морква - 2-3 шт.

Кабачки - 1-2 шт.

Перець болгарський - 1 шт.

Помідори - 2 шт.

Капуста білокачанна - четверта частина (приблизно 300 гр).

Суміш трав (за смаком).

Перець і сіль.

Масло рослинне будь-яке.

Приготування овочевого рагу:

  1. Овочі ретельно помити. Очистити цибулю, нашаткувати.
  2. Розігріти на сковороді олію, краще використовувати оливкову і обсмажити цибулю.
  3. Очистити моркву і нарізати соломкою або кубиками.
  4. Моркву теж слід обсмажити. Щоб не втрачати час, можна це зробити разом з цибулею, смак не зміниться.
  5. Картоплю очистити і порізати маленькими кубиками (приблизно 1х1 см). Смажити на соняшниковій олії приблизно 5-7 хвилин. Повинна утворитися світла скориночка.
  6. Кабачки порізати кубиками і додати до підсмаженої картоплі. Тушкувати 15-20 хвилин.
  7. Картоплю з кабачками перекласти в сотейник або каструлю. Каструлю краще взяти з тефлоновим покриттям або товстим дном, щоб рагу НЕ пригорало. Якщо є велика сковорода, можна скористатися нею.
  8. Зверху викласти моркву з цибулею. Додати болгарський перець, попередньо порізаний кубиками. Посолити і поперчити.
  9. Помідори ошпарити окропом і зняти верхню шкірку. Нарізати кубиками.
  10. Нашаткувати капусту. Додати до неї сіль, перець і суміш трав. Пом'яти всю масу руками, щоб пустила сік.
  11. Переміщати капусту з помідорами і перекласти до інших овочів.
  12. Додати трохи води. Якщо є бажання зробити страву більш насиченою, замість води можна використовувати бульйон або нежирну сметану, вершки.
  13. Накрити щільно кришкою і тушкувати на повільному вогні 30-40 хвилин до готовності.

Овочеве рагу - це чудовий гарнір до м'яса або риби. Його також можна подавати, як і самостійну страву, причому, в спекотний літній день, таке рагу краще подавати холодним. Овочі також можна міняти в довільному порядку. Приміром, замість картоплі, можна використовувати селеру, а замість білокачанної капусти покласти брокколі або кольорову капусту. Неповторного смаку і аромату додадуть овочевому рагу баклажани. Але після того, як очищений овоч обжариться на соняшниковій олії, бажано відлити надлишки жиру, так як баклажани вбирають багато оолії, що може нашкодити дієтичній страві. Існує маленький секрет, щоб баклажани не вбирали багато соняшникової олії, слід їх очистити, нарізати кубиками і помісти в воду з сіллю на годину-півтори. Після чого ретельно віджати і обсмажувати як звичайно.

Слід також пам'ятати, що будь-яке овочеве рагу за кілька хвилин можна перетворити на м'ясне. Для цього достатньо окремо обсмажити і протушити м'ясо до готовності, після чого додати його до готового овочевого рагу разом з підливою або бульйоном і довести всю суміш до кипіння. Смачна, поживна і дуже корисна страва готова!

Читайте також:


Нема коментарів