Портал для пацієнтів

Найпоширеніші міфи про харчування

У наш час нав'язливого інформаційного потоку, ми постійно стикаємося з величезною кількістю різноманітних міфів, автори яких позиціонують свою суто суб'єктивну точку зору, як правду в останній інстанції. Чимало таких міфів пов'язані із харчуванням, про найпоширеніші з них і піде мова нижче.

Найпоширеніші міфи про харчування

Міф перший: Щодня необхідно випивати не менше двох літрів води

Автор цього міфу абсолютно не мав на увазі рідини, а саме води. Іншими словами, рідина, яка міститься в супах, чаях, соках, каві - не рахується, пити необхідно тільки чисту воду. Це абсолютно неправильно, і є припущення, що придумали цей міф виробники води в пляшках, яку неодмінно носять з собою скрізь і всюди ті, хто повірив у цей міф. Лікарі та дієтологи на цей рахунок мають свою компетентну думку. Перш за все, наш організм оснащений такою «функцією» як спрага, яка ясно дає зрозуміти, скільки рідини необхідно нашому організму. Якщо постійно пити більше, ніж цього вимагає організм, ця «функція» перестає працювати, в кінцевому підсумку, щоденне навантаження на нирки обов'язково в недалекому майбутньому дасть про себе знати.

Міф другий: Категорично не можна їсти після 18.00

Щоб вечеряти виключно до 18.00, треба мати ідеальний розпорядок дня, відповідно до якого і лягати спати треба не пізніше 21.00. Мало хто може собі в наші дні дозволити подібну розкіш. Робота, автомобільні пробки, домашні справи та інше ніяк не сприяють такому розпорядку. Тому якщо є ймовірність набрати зайві кілограми, краще вечеряти за 3 години до сну. І протягом дня дотримуватися такого меню, яке дасть організму стільки калорій, скільки він зможе витратити за день. Тому якщо ви ведете малорухливий спосіб життя, ситний калорійний сніданок - точно не для вас, віддавайте перевагу більш легкій їжі невеликими порціями протягом дня.

Міф третій: Сирі овочі і фрукти дуже корисні, їх необхідно вживати якомога більше

Напевно цей міф придумали сироїди. Для тих, хто дотримується традиційного способу харчування, не завжди корисною є велика кількість сирих фруктів і овочів. Свіжий сік овочів і фруктів дуже активний і у великій кількості може викликати печію і розлад кишечника. І не варто забувати, що, наприклад, запечені яблука набагато більш корисні, ніж сирі. Тому співвідношення сирих і термооброблених овочів і фруктів повинно бути приблизно 2: 3.

Міф четвертий: Холодна їжа менш калорійна

Це не зовсім правильно, хоча дійсно для того, щоб «зігріти» холодну їжу організму буде потрібно затратити трохи більше зусиль, але ця цифра настільки незначна, що не варто позбавляти себе задоволення їсти теплу їжу.

Міф п'ятий: Грейпфрутовий сік спалює жир

Дійсно, існують дієти, до складу яких входячи грейпфрути, але вони не спалюють жир, а допомагають підтримувати оптимальний баланс вуглеводів. Якщо продовжувати їсти все підряд і заїдати це грейпфрутом, результату не буде точно.

Міф шостий: Від макаронів і картоплі поправляються

Самі ці продукти не містять жиру і є низькокалорійними. Але традиційно їх приправляють різними соусами і маслами, які дійсно дуже калорійні.

Звичайно, це далеко не повний список міфів про їжу, які можуть надати «ведмежу послугу» кожному, хто занадто сильно довіряє будь-якій інформації. Консультуйтеся з фахівцями, бережіть своє здоров'я!

Читайте також:


Нема коментарів