Портал для пацієнтів

10 продуктів проти тромбів

Вчені довели, що харчування серйозно впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. Але, якщо раніше вважалося, що головну роль у розвитку інсульту або інфаркту, відіграє холестерин, то сьогодні у науковців є неспростовні докази того, що це тромботичні фактори. Тромботичні фактори, що містяться в деяких продуктах харчування, впливають на в'язкість та клейкість крові. Таким чином, харчування здатне керувати процесом тромбоутворення.

10 продуктів проти тромбів

10 продуктів, які допоможуть запобігти утворенню тромбів:

1. Цибуля

Цибуля запобігає утворенню тромбів в будь-якому вигляді - сирому, вареному, смаженому. Достатньо всього лише 60 грамів цибулі, щоб нейтралізувати дію навіть самого жирного обіду. Кверцетин, що міститься в цибулі, є потужним антиоксидантом, який здатний блокувати утворення тромбів. Науково доведено, що люди, які регулярно вживають в їжу цибулю, не стають жертвами інфарктів і інсультів. Найбільша кількість кверцетину міститься в жовтій і червоній цибулі, в білій його менше. Лікарі рекомендують вводити цибулю в свій щоденний раціон. Особливо важливо додавати цибулю в жирні страви.

2. Часник

Часник є одним з найбільш потужних антикоагулянтів, завдяки вмісту в ньому речовини, яка називається ахоен. Але щоб ця речовина надходила у організм у необхідній кількості, слід дотримуватися деяких правил під час приготування страв з часником:

  • Часник краще тиснути, а не подрібнювати, оскільки це допомагає вивільнити аліцин, який потім перетворюється в ахоен.
  • Часник можна трохи обсмажити, так як термообробка сприяє вивільненню ахоена.
  • Бажано готувати часник з помідорами та іншими овочами, в яких є кислота. Вона допомагає також вивільнити ахоен.

3. Риба

Жирні кислоти типу Омега-3, які містяться в рибі, блокують утворення тромбів. Достатньо вживати в їжу щодня 20 грамів риби жирних сортів, щоб знизити ризик розвитку інфаркту у два рази! Оптимальний спосіб готувати рибу - це робити паштет.

4. Червоне вино

Кілька ковтків червоного вина здатні знизити утворення тромбів в кілька разів, і справа тут зовсім не в алкогольному факторі. Справа в тому, що червоне вино являє собою складну речовину у склад якої входять елементи, які здатні впливати на згортання крові. Імовірно, в шкірці червоного винограду міститься антиоксидант, який допомагає запобігти утворенню тромбів. Таким чином, 100-200 грамів червоного вина за обідом, рекомендована лікарями доза.

5. Виноград

Корисні властивості винограду обумовлені його здатністю виділяти природний пестицид для боротьби з комахами, які нападають на стиглі грона винограду. Цей пестицид є відмінними ліками для нашого організму. Ще древні китайці активно використовували його для лікування широкого спектру захворювань. Потрапляючи в організм разом з ягодами винограду, ця речовина допомагає розчиняти жир, зменшуючи при цьому його накопичення в печінці і судинах.

6. Чай

В результаті численних дослідів, проведених на кроликах, вчені зробили висновок, що чай позитивно позначається на стані судин. Кроликів розділили на дві групи, першій групі давали пити воду другій - чай, і годували їжею з високим вмістом жирів. Як виявилося, у першої групи тварин артерії були в поганому стані, на відміну від другої групи. Це і дозволило вченим зробити висновок про користь чаю в процесі запобігання тромбоутворення.

7. Овочі

Фрукти і овочі, які багаті вітамінів С і клітковиною благотворно впливають на стан судин. Вітамін С допомагає розчиняти тромби, тому якщо ви любите жирну їжу намагайтеся вживати разом з нею більше фруктів і овочів, які допоможуть нейтралізувати згубний вплив жирів на судини.

8. Червоний пекучий перець

Було помічено, що народи в традиційну кухню яких входять страви з червоним пекучим перцем, дуже рідко страждають тромбоемболізмами. Дійсно, червоний перець надає короткостроковий стимулюючий вплив на організм який полягає у швидкому розщепленні жирів. Якщо регулярно вживати в їжу пекучий перець, закупорки артерій можна не боятися.

9. Китайський чорний гриб

Мо-ер або «деревне вухо» або китайський чорний гриб - це гриб який відомий в китайській медицині вже багато століть. Він позитивно впливає на кров, регулює її складу, знижує тромбоутворення. До складу китайських чорних грибів входять речовини, які в меншій кількості присутні в цибулі і часнику. А оскільки страви китайської кухні складаються з великої кількості цибулі, імбиру, часнику і чорного гриба, то це пояснює феномен, чому китайці практично ніколи не хворіють тромбозами.

10. Оливкова олія

Оливкова олія зменшує в кілька разів клейкість кров'яних тромбоцитів - цей факт і пояснює її користь для людського організму. Якщо щодня приймати по одній столовій ложці оливкової олії, ймовірність утворення тромбів знизиться в 3 рази! Але слід пам'ятати, що олія має бути першого віджиму і не обсмаженою.

Читайте також:


Нема коментарів