Портал для пацієнтів

ТОП-10 продуктів корисних для серця

Серцево-судинні патології - це величезна проблема сучасного суспільства. Щорічно від цих захворювань вмирають мільйони людей у всьому світі, і стільки ж стає інвалідами. Наша серцево-судинна система лабільна, вона здатна тривалий час накопичувати всі життєві негативи, і в один момент виплеснути цей негатив у вигляді інфаркту, інсульту та інших ускладнень. Щоб допомогти серцю і судинам функціонувати, щоб зміцнити всю серцево-судинну систему, лікарі спільно з дієтологами розробили список продуктів, які слід регулярно вживати в їжу для здоров'я серця і судин. 

ТОП-10 продуктів корисних для серця

Отже, ТОП-10 продуктів, які корисні для серця:

1. Оливки і оливкова олія

Вони багаті мононенасиченими жирними кислотами і вітаміном Е, який необхідний для еластичності судин. Оливки допомагають знижувати артеріальний тиск, руйнують процес тромбоутворення, запобігають окислювальному стресу.

2. Цільні зерна

У цільних зернах міститься значна кількість клітковини, а вона, як відомо, знижує рівень холестерину, чим зменшує вірогідність розвитку інфаркту та інсульту. Якщо регулярно харчуватися злаковими, то не варто турбуватися про хвороби серця.

3. Овес

Овес - це унікальний продукт, що знижує холестерин. У ньому гармонійно поєднуються клітковина, магній, марганець, бета-глюкан, селен і цілий спектр вітамінів. Вівсяна каша вранці - це кращий сніданок для тих, хто вже зіткнувся з проблемами серцево-судинної системи.

4. Зелені листові овочі

Багато хто недооцінюють користь зеленого салату, кропу, петрушки й інших зелених овочів. А даремно! Вони сприяють зниженню артеріального тиску, не дають розвинутися діабету другого типу, активують процес оновлення внутрішніх стінок судин.

5. Помідори

У них міститься багато вітаміну С і А, а також антиоксидант лікопін, які в комплексі розщеплюють шкідливі жирові відкладення на стінках сосдуов.

6. Чорниця

Антоціан, який міститься в чорниці, а також клітковина, і велика кількість вітаміну С, допомагають впоратися з закупоркою судин. Слід зазначити, що подібними чорниці, властивостями володіють, виноград і червоне вино. Якщо регулярно вживати в їжу ці продукти, то в організмі покращиться холестериновий обмін.

7. Яблука

Кверцетин, що міститься в яблуках, запобігає зворотнє всмоктування і розщеплює жири. Яблука корисні для здоров'я в цілому, так як стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, виводять шлаки, особливо солі важких металів.

8. Мигдаль

Ще в давнину мигдаль використовували в якості лікарського засобу. В цьому горісі міститься багато рослинних жирів, що допомагають поліпшити стан судин, за рахунок розщеплення холестерину. Крім цього, мигдаль багатий вітаміном Е, калієм, магнієм, клітковиною, білком.

9. Соя

Соя корисна для серця тим, що знижує рівень холестерину. Лікарі рекомендують їсти вівсянку з соєвим молоком на сніданок, але, при цьому, обмежити вживання солі.

10. Риба


Жирні сорти риби, без сумніву, один із найважливіших продуктів для здоров'я серця. Риба здатна знімати запалення стінок судин, розчиняти тромби і перешкоджати утворенню нових. Дієтологи рекомендують після 45 років відмовитися від м'яса на користь жирних сортів риби.

Читайте також:


Нема коментарів