Портал для пацієнтів

Користь і шкода м'яса

Про користь і шкоду м'яса лікарі і дієтологи сперечаються вже дуже довгий час. Але безсумнівним залишається той факт, що для більшості людей м'ясо після кулінарної обробки залишається смачною і бажаною їжею. Так що ж дійсно корисного і шкідливого в м'ясі?

Користь і шкода м'яса

Користь м'яса

Важко переоцінити поживні цінності м'яса, оскільки вміст білка в ньому від 15% до 20%, при цьому в його склад входить повний набір амінокислот.

  • В жирній свинині міститься 13, 81% білка.
  • У нежирної баранини — 19,90%.
  • У телятині — 19,87%.
  • У жирної баранини — 15,54%.
  • М'ясо кролика — 20,39%.
  • У нежирної яловичини — 19,54%.
  • В жирній яловичині — 17,46%
  • У козячому м'ясі — 18,85%.

М'ясо багате мінеральними речовинами, вміст яких становить від 0,8% до 1,6%. Переважно це: кальцій, калій, цинк, магній, залізо, мідь. Але слід пам'ятати, що всі ці елементи у великій кількості в основному містяться в крові і печінці тварин.

М'ясо багате такими вітамінами, як В12, В, А, D. Але слід пам'ятати, що кількість і спектр вітамінів більшою мірою залежить від харчування тварини. 

Тваринний жир являє велику цінність для людського організму, але при поганому харчуванні, при повноцінному раціоні велика кількість тваринного жиру призводить до атеросклерозу та зайвої ваги.

  • В жирній свинині вміст жиру — 35, 47%.
  • В гусячому м'ясі — 27,26%.
  • В жирній телятині — 7,04%.
  • У жирної баранини — 29,51%.
  • М'ясо кролика — 9,27%.
  • У курячому м'ясі (нежирному) — 1,4%.
  • У курячому м'ясі (жирний) — 4,84%.

Шкода м'яса

Головну шкода від м'ясних продуктів складають його властивості і речоіини, що входять до складу, тобто амінокислоти білків м'яса згоряють при цьому утворюються сильні кислоти, які необхідно нейтралізувати. 

Шкідливими для організму є також пуринові сполуки, які у великій кількості містяться в м'ясних продуктах. Якщо відбувається порушення обміну пурини, вона переходить у сечовину, що в свою чергу сприяє розвитку артриту.

  • У телятині пуринових сполук міститься до — 48%.
  • У баранині — 27%.
  • У печення — 95%.
  • У яловичині — 40%.
  • У курячому м'ясі — 28%.

Серйозної шкоди організму після частого вживання м'яса наносять процеси, які відбуваються в товстому кишечнику. Гнильні бактерії у великій кількості скупчуються на не переварених залишки м'ясних продуктів і поступово отруюють організм. Особливо небезпечні ці процеси в організмі у літніх людей.

Ще одним чинником, який не відноситься до користі м'яса, є те, що ми харчуємося м'ясом відгодованих тварин, тобто хворих, оскільки відгодованість тварин можна порівняти з надмірною повнотою у людей, з усіма витікаючими з цього захворюваннями. 

Не останню роль в негативному впливі м'яса на людський організм відіграє і наявність у ньому різних бактерій і паразитів, які дуже швидко розвиваються після забою тварини. Навіть при тривалій термообробці не всі паразити знищуються і можуть легко потрапити в організм людини.

Читайте також:


Нема коментарів