Портал для пацієнтів

Що важливо в низьковуглеводних дієтах

Що важливо в низьковуглеводних дієтах
Частина 14 із 20 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Принцип низьковуглеводних дієт, як це зрозуміло з назви, базується на тому, що в щоденному раціоні суттєво зменшується кількість споживаних вуглеводів. Як правило, меню такої дієти в основному складається з білкової їжі, для перетравлення якої організму необхідно витрачати величезну кількість енергії. Оскільки енергія виробляється в основному за рахунок вуглеводів, то різке скорочення надходження їх в організм, призводить до перебудови обміну речовин, в результаті якої організму доводиться черпати необхідну кількість енергії з запасеного раніше жирового запасу. Це і призводить до втрати надмірної ваги.

Що важливо в низьковуглеводних дієтах

Низьковуглеводні дієти користуються величезною популярністю ось уже кілька десятиліть. Однією з перших низьковуглеводних дієт була, так звана, кремлівська дієта. Вона користувалася особливою популярністю у політиків, спортсменів та інших знаменитостей. Сьогодні багато хто віддає перевагу більш збалансованому її варіанту - дієті Аткінса.

У чому суть

Суть низьковуглеводних дієт зводиться до того, щоб максимально збалансувати харчування і вживати в їжу тільки ті вуглеводи, які приносять користь. Як відомо, вуглеводи містяться практично у всіх продуктах, навіть тваринного походження. Але не всі вуглеводи однаково шкідливі. На сьогоднішній день існує розподіл вуглеводів на три типи - цукор, клітковина і крохмаль. Відповідно до цієї класифікації будь-яка низковуглеводна дієта включає в себе списки дозволених і заборонених продуктів.

Продукти, які можна вживати:

  • М'ясо всіх видів - курка, яловичина, шинка, свинина, кролик, телятина, індичка і так далі.
  • Риба всіх видів - річкова, морська - тріска, сардина, скумбрія, форель, тунець, лосось і т. д.
  • Морепродукти - тільки ті, які містять мінімальну кількість вуглеводів - кальмари, краби, омари, креветки, мідії, морські гребінці.
  • Кисломолочні продукти - сир, сир кисломолочний.
  • Яйця будь-які.
  • Овочі та зелень - рукола, м'ята, селера, цибуля зелена, цибуля-порей, пагони бамбука, корінь селери, щавель, спаржа, часник, кріп, паростки люцерни, огірки, помідори, гриби, перець, оливки, капуста, кабачки, буряк відварний, гарбуз, ревінь, баклажани, ріпа, стручковий горох.

Продукти, заборонені під час низкоуглеводной дієти:

  • Всі продукти, які містять багато цукру і оброблені термічно, а також хліб, борошняні вироби, фруктоза, цукор.
  • Всі продукти, які містять крохмаль.
  • Фрукти.
  • Соки, сиропи і так далі.

Важливо пам'ятати!

Особливу увагу необхідно звернути на дотримання водного балансу. Середній обсяг споживаної рідини за день не повинен бути менше 1,5-2 літрів. Дотримуючись низкоуглеводного режиму харчування, організм не отримує необхідну кількість вітамінів і мінералів. Тому слід додатково приймати полівітаміни та мінеральні комплекси.

Думка експертів

Незважаючи на численні плюси низьковуглеводних дієт, серед яких ситне меню, швидка втрата зайвих кілограмів і стабільне втримання досягнутого результату, лікарі не рекомендують часто вдаватися до даного методу схуднення. Насамперед, подібний режим харчування може негативно позначатися на самопочутті. Через велику кількість споживаного білка тваринного походження, в крові підвищується рівень холестерину, що завжди негативно позначається на роботі серцево-судинної системи. А в деяких випадках, може призвести до серцевого нападу. Низький вміст вуглеводів в раціоні також не завжди приносить виключно користь. Серед побічних ефектів може бути легка стомлюваність, головні болі, зниження імунітету.

Читайте також:


Нема коментарів