Портал для пацієнтів

Вітамін PP: у чому міститься

Вітамін PP: у чому міститься
Частина 2 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін РР (кислота нікотинова) добре зберігається при термічній обробці продуктів, а також їх консервуванні. При варінні їжі втрачається всього лише 15-20%. Особливо активний вітамін РР у поєднанні з вітамінами В1 і В2.

Вітамін важливий для окисних і відновних процесів, обміну жирів, вуглеводів, білків, заліза, знижує холестерин.

Вітамін РР: у чому міститься

Джерела вітаміну РР

Вітамін РР міститься в багатьох продуктах рослинного походження:

  • баклажан, буряк, капуста, картопля, морква, гарбуз, ріпа, гречка, диня;
  • кавун, вишня, інжир, ожина, малина, черешня, груша, грейпфрут, виноград, шовковиця;
  • арахіс, арахісове масло, волоський і лісовий горіх;
  • цибуля, петрушка, пастернак, салат, спаржа, селера, кріп, хрін, часник, шпинат, щавель.
  • У складі деяких лікарських рослин є вітамін РР: кропива, м'ята, звіробій, береза, золотарник, кульбаба, цикорій, чорноплідна горобина, спаржа, шипшина, чорниця.
  • У продуктах тваринного походження вітамін РР можна знайти в печінці, лососі, м'ясі індички, курячому м'ясі, свинині, пивних дріжджах.

Рецепти з вітаміном РР

У літній сезон слід якомога більше вживати фруктів, овочів і запасати їх на зиму у вигляді варення, закаток, заморозки, соків, компотів. У зимову пору року джерелом вітаміну РР служать такіі овочі: морква, гарбуз, цибуля, ріпа, часник.

Якщо є можливість, то треба на зиму заготовити лохину. Для цього свіжі ягоди лохини перебирають, зіпсовані відкидають, промивають, просушують. Потім плоди заморожують і зберігають у морозильній камері. З лохини також можна приготувати на зиму корисну суміш, що зміцнює імунітет і захищає від застуди. Для приготування суміші берууть 1 кг лохини і змішують з 300г горіха волоського. Інгредієнти пропустити через м'ясорубку. Додати триста грам меду до отриманої суміші, а також квіти шипшини, цикорію, чорноплідної горобини або звіробою. Все ретельно перемішати і зберігати в холодильнику. Вживати по одній столовій ложці двічі на день з третьою частиною склянки теплої води. Період прийому: зима і весна.

Для профілактики гіповітамінозу РР можна самостійно приготувати біологічно активну, корисну суміш. Склад: 300 г горіха фундук (лісовий горіх) змішати з 1 кг ягід чорниці. Все пропустити через м'ясорубку і додати 300г меду. Суміш зберігати в холодильнику. Вживати щодня по 1-2 столових ложки, розбавивши 1/3 склянки теплої води протягом всієї зими і ранньої весни.

Читайте також:


Нема коментарів