Портал для пацієнтів

Вітамін D: показання до застосування

Вітамін D: показання до застосування
Частина 1 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін D належить до тих, без яких організм не може обійтися. Взаємозв'язок між вітаміном D і кальцієм дозволяє з самого народження формувати здорові зуби і кістки людини. Також вітамін сприяє розвитку і зміцненню імунітету. Він стійкий до впливу високих температур і утворюється в організмі під дією ультрафіолетових променів. Вітамін розчиняється в органічних з'єднаннях і жирах, у воді не розчиняється.

Вітамін D: показники до застосування

Показники до застосування вітаміну D

Вітамін D регулює обмін кальцію і фосфору в організмі. Він сприяє всмоктуванню цих життєво важливих речовин в кишечнику та своєчасному відкладенню в кістковій тканині.

Прийом вітаміну D призначається для профілактики і лікування хвороб кісток, рахіту, викликаних порушенням кальцієвого обміну.

Призначається препарату для лікування прихованої форми рахіту, що супроводжується дратівливістю, змінами обміну кальцію, руховим занепокоєнням.

Вітамін D застосовують для лікування недостатності навколощитовидних залоз, що супроводжується судомами.

Призначають цей вітамін для лікування туберкульозного вовчака.

Вітамін D та ультрафіолетове випромінювання

За умови, що організм людини отримує достатню кількість ультрафіолету, потреба у вітаміні D компенсується повністю. Однак кількість вітаміну, синтезованого під дією сонячних променів, залежить від ряду факторів:

  • Довжина світлової хвилі (середній спектр хвилі, який виходить вранці і на заході сонця вважається найбільш ефективним).
  • Природна пігментація шкіри (чим шкіра темніша, тим менше виробляється вітаміну D під впливом сонячного світла).
  • Вік ( шкіра, що в'яне, втрачає здатність синтезувати вітамін D під дією ультрафіолету).
  • Ступінь атмосферної забрудненості. Пил і промислові викиди не пропускають в організм ультрафіолетові промені. Цим пояснюється висока поширеність хвороби рахіт у дітей, що живуть в промислових містах.

Джерела вітаміну D

  • Рослинні продукти: петрушка, люцерна, кропива, хвощ.
  • Тварини продукти: вершкове масло, яєчний жовток, ікра, риб'ячий жир, сир, молочні продукти.

Варто зауважити, що в молочних продуктах вітамін D може бути відсутнім або міститися в незначній кількості. Молоко багате фосфором, який перешкоджає засвоєнню вітаміну D.

Як недолік, так і надлишок цього вітаміну не на користь здоров'ю. Збалансоване харчування, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий спосіб життя дозволять зберігати баланс вітаміну D в організмі.

Читайте також:


Нема коментарів