Портал для пацієнтів

Вітамін E: у чому міститься

Вітамін E: у чому міститься
Частина 1 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін Е (токоферол) - антиоксидант, що бере безпосередню участь у продовженні молодості і призупинення природного процесу старіння організму.

Вітамін Е - жиророзчинний. Він практично не піддається впливу лугів і високих температур, а значить, зберігається в процесі приготування їжі. Вітамін може зберігатися в продуктах довгий час. Незважаючи на здатність токоферолу зберігатися при високих температурах (до 200 ° C), при тривалому смаженні продуктів або рослинної олії вітаміну Е мало залишається в такій страві.

Вітамін E: у чому міститься

Продукти, що містять вітамін E

Вітамін Е практично відсутній в продуктах тваринного походження. З цієї харчової категорії він міститься тільки в яєчних жовтках, печінці, молоці.

Свіжі овочі містять достатню концентрацію цього вітаміну. В овочах заморожених його вміст знижується в два рази, а в консервованих овочах його практично немає. У невеликій кількості міститься він в маргарині.

Найвища концентрація вітаміну Е міститься в оліях, а також насінні, горіхах, цілісному зерні, брокколі, шпинаті.

До продуктів, що містять цей вітамін, також належать: редиска, морква, вівсянка, огірки, картопля, цибуля, зелені листові овочі.

Деякі трави багаті вітаміном Е: листя малини, кульбаба, люцерна, плоди шипшини, кропива, насіння льону.

Значення вітаміну Е для організму

Основною функцією токоферолу в організмі є захист мембран клітин, запобігання дії вільних радикалів. Таким чином, вітамін Е запобігає порушенню обміну речовин.

Молекули вітаміну Е захищають клітини еритроцити, сприяючи нормальному перенесенню кров'яними тільцями кисню до тканин і органів.

Цей вітамін допомагає зняти симптоми похмільного синдрому, інтоксикації організму алкоголем, тютюнопалінням та іншими шкідливими речовинами. Не дарма після вечірки з великою кількістю випитого спиртного та паління рекомендується випити столову ложку лляного, оливкового або будь-якої іншої рослинної олії.

Вітамінний рецепт

Вітамін Е стійкий до термообробки, тому його можна отримати не тільки зі свіжих фруктів, овочів, а й різного варення, соків, желе, вітамінних сумішей. Суміш вітамінізовану можна купити в аптеці, спеціалізованих магазинах, а можна приготувати самостійно. Для цього потрібно взяти 1 кг плодів горобини, 250 гр горіха волоського, 250 гр лісового горіха (фундук). Всі складові пропустити через м'ясорубку і додати меду 500 гр. Інгредієнти ретельно перемішати, поставити в холодильник на зберігання. Приймати цю вітамінну суміш по одній - дві столові ложки на день, запиваючи третьою частиною склянки теплої води.

Читайте також:


Нема коментарів