Портал для пацієнтів

Вітамін A: у чому міститься

Вітамін A: у чому міститься
Частина 1 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін А, відомий ще під назвою ретинол, є вітаміном жиророзчинним. Вперше ретинол був виділений з моркви, а вітаміни групи А стали називатися каротиноїди від англійського слова carrot, що означає «морква». Каротиноїди містяться у водоростях, рослинах, деяких грибах. При попаданні в організм вони здатні перетворюватися на вітамін А. Сьогодні відомо близько 500 каротиноїдів.

Вітамін А: у чому міститься

Вітамін А в продуктах

Ретинол міститься в продуктах рослинного і тваринного походження.

  • Найбільший відсоток вітаміну А міститься в печінці, риб'ячому жирі.
  • Наступними йдуть: яєчний жовток, вершкове масло, незбиране молоко і вершки.
  • Незадовільним джерелом ретинолу є зернові продукти, знежирене молоко, яловичина.
  • Вітамін А також міститься в солодкому перці, гарбузі, жовтих і зелених овочах, зелені, зеленій цибулі, абрикосах, персиках, шипшині, дині, виноградові, гарбузі, бобових, обліписі, черешні, яблуках, сирі та інших.

Як показали дослідження, жоден продукт харчування не може забезпечити організм вітаміном А в повній мірі. Тому необхідний додатковий його прийом.

Гіповітаміноз вітаміну А - причини

  • Недостатній вміст в їжі вітаміну А (особливо це стосується зимово-весняного періоду).
  • Жорсткі дієти, незбалансоване харчування: при тривалому дефіциті білкової їжі порушується засвоєння ретинолу.
  • Недолік у раціоні харчування жирів, так як вітамін А розчиняється в жирах.
  • Захворювання жовчовивідних шляхів і печінки.
  • Захворювання кишечника та підшлункової залози.
  • Синдром малабсорбаціі, резекції тонкої кишки.
  • Недолік споживання вітаміну Е.

Вітамін А бере безпосередню участь у здоровій життєдіяльності організму, а також у збереженні молодості і краси тіла. Тому, потрібно стежити за достатнім вживанням ретинолу цілий рік.

Читайте також:


Нема коментарів