Портал для пацієнтів

Живильні елементи: що саме нам необхідно

Всім відомо, що разом з їжею в наш організм надходять білки, жири, вуглеводи, мінерали, вітаміни і мікроелементи. Про те, яку роль в організмі виконують жири, білки і вуглеводи, багато хто знає, а от для чого необхідні мінерали, мікроелементи і вітаміни відомо небагатьом. Як правило, всі ці речовини містяться в продуктах в мікроскопічних дозах, але важко переоцінити їх значення для нормального функціонування всіх систем нашого організму.

Живильні елементи: що саме нам необхідно

Перелік найбільш важливих поживних речовин та їх роль:

1. Бета-каротин

Переважно міститься в овочах і фруктах оранжевого і темно-зеленого кольору. Після того, як бета-каротин потрапляє в організм, відбувається трансформація і організм вже засвоює вітамін А, який не тільки, як багато хто знає, необхідний для гарного зору, а й для підтримки імунної системи, а також для росту клітин. Для поповнення вітаміну А, необхідно частіше вживати в їжу гарбуз, моркву, манго.

2. В12

Цей вітамін міститься в продуктах, що містять велику кількість білка, таких як, яйця, м'ясо, риба, кисломолочні продукти. Для дорослої людини рекомендована денна доза - не менше 2,4 мкг. Вітамін В12 необхідний для нормального формування структури ДНК, а також для підтримки нервової системи і нормальної кількості еритроцитів.

3. Хром

Хром потрапляє в організм з споживаними такими продуктами, як м'ясо, горіхи, родзинки, сливи, хліб з цілісного зерна, крупи, вино і пиво. Необхідний хром для того, щоб організм міг виробляти енергію з різних джерел живлення, крім цього, він сприяє надходженню глюкози в інсулін. Доросла людина щоденно повинна вживати від 50 до 200 мкг хрому.

4. Вітамін К

Вітамін К дуже важливий для продукування протеїнів, в тому числі і для згортання крові. На щастя, на сьогоднішній день проблем з отриманням цього важливого вітаміну немає, так як він в достатній кількості міститься в таких овочах, як капуста, листя салату, спаржа, шпинат, помідори, броколі, в соєвій та оливковій олії. Щоденна доза вітаміну К для жінок становить - 90 мкг, для чоловіків - 120 мкг.

5. Калій

Практично у всіх процесах в організмі бере участь калій. Особливо необхідний цей елемент для нормального функціонування серцево-судинної системи, для нормалізації тиску, для скорочення м'язів і так далі. Рекомендована доза для дорослого - 4,700 мг щодня, але, на жаль, більшість людей не вживає і половини цієї дози, що призводить до серйозних порушень в роботі багатьох систем. Калій міститься в більшості продуктів, але в незначних дозах, тому для заповнення дефіциту калію в організмі, необхідно відмовитися від продуктів, що пройшли різні технологічні обробки. Не слід вживати фрукти й овочі, які для зберігання і транспортування обробляються спеціальними хімікатами. Одне з найбільш популярних джерел калію - курага, багато калію міститься в бананах.

6. Вітамін С

Багато хто знає про користь вітаміну С, який є одним з компонентів для утворення колагену, бере участь у рості кісток, оновленню шкірних покривів, кровоносних судин і так далі. Цей вітамін міститься в багатьох овочах і фруктах, особливо у цитрусових.

7. Вітамін D

Цей вітамін особливо необхідний дітям, оскільки бере участь у зростанні кісткової тканини, завдяки взаємодії з кальцієм. До харчових джерел вітаміну відносяться: злаки, молоко, деякі сорти риби (оселедець, сардина). Нехарчові джерела - сонячні промені, які допомагають виробляти цей вітамін.

8. Фолієва кислота

Необхідна фолієва кислота для формування нових клітин, у тому числі і еритроцитів. Фолієву кислоту вкрай важливо приймати жінкам під час вагітності, так як її дефіцит призводить до дефектів хребта у новонароджених. Харчові джерела - бобові, шпинат, спаржа, вітамінізовані злаки. Рекомендована доза від 400 до 1,000 мкг в день

9. Цинк

Підтримує імунну систему, регулює рівень тестостерону, входить до складу практично всіх клітин організму. Джерела: яловичина, баранячий горох, індичка, смажені курячі окости, варена свинина, насіння гарбуза, знежирений йогурт, паростки пшениці, швейцарський сир, кеш`ю, соєвий сир. Щоденна доза для жінок - 8 мг, для чоловіків - 11 мг.

10. Вітамін Е

Підтримує імунну систему, бере участь у формуванні еритроцитів, допомагає засвоїти вітамін К. Харчові джерела: мигдаль, фундук, варений шпинат, сафлорова олія, масло паростків пшениці.

Читайте також:


Нема коментарів