Портал для пацієнтів

Вітамін B9: як діє

Вітамін B9: як діє
Частина 2 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін В9 відомий як фолієва кислота. Цей водорозчинний вітамін легко руйнується при термічній обробці, приготуванні їжі. У здорової людини фолієва кислота  може самостійно синтезуватися кишковою мікрофлорою.

Основна сфера дії вітаміну В9 - нервова система і мозок. Він є складовою частиною рідини спинного мозку.

Вітамін B9: як діє

Користь фолієвої кислоти

Фолієва кислота  регулює процеси кровотворення, бере участь у продукуванні еритроцитів (червоних кров'яних тілець) і синтезі гемоглобіну, знижує холестерин в крові. Фолієва кислота попереджує розвиток атеросклерозу і гіперхромної анемії.

Фолієва кислота  регулює процеси збудження і гальмування нервової системи, є профілактикою стресів.

Вітамін В9 покращує функціонування печінки і кишечника, нормалізує апетит, стимулює виробництво в шлунку соляної кислоти.

 Фолієва кислота займає важливе місце в здоровому процесі розвитку вагітності, знижує ризик викидня, передчасних пологів, після родових кровотеч.

Вітамін В9 є невід'ємним елементом в процесі формування важливих органів і систем майбутньої дитини. Він бере участь у процесі розмноження і росту клітин в організмі.

Фолієва кислота  бере участь у ферментних реакціях, білковому, вуглеводному, жировому обмінах.

Дефіцит фолієвої кислоти

Основними симптомами нестачі фолієвої кислоти в організмі є:

  • головний біль;
  • слабкість, швидка стомлюваність;
  • забудькуватість, погана пам'ять;
  • блідість шкіри;
  • дратівливість;
  • безсоння.

Гормональна терапія і протитуберкульозні препарати значно знижують вміст фолієвої кислоти в організмі. Нітрофуранові препарати, які призначаються при інфекціях сечовивідних шляхів, порушують обмін вітаміну В9. Тому в період лікування будь-яких захворювань, ослаблення організму, високих фізичних навантажень, вагітності, незбалансованому харчуванні потрібно періодично приймати фолієву кислоту окремо або в складі комплексних полівітамінних препаратів.

Вміст у продуктах фолієвої кислоти

Основними джерелами вітаміну В9 є продукти рослинного походження: зелений горох, капуста, салат, бобові, шпинат, зелена цибуля, буряк, квасоля, томати, морква, борошно грубого помелу. Фолієва кислота також міститься в сирі, печінці, нирках, кисломолочному сирі, яєчному жовтку, ікрі, пивних дріжджах.

Читайте також:


Нема коментарів