Портал для пацієнтів

Вітамін C: у чому міститься

Вітамін C: у чому міститься
Частина 2 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Добова потреба в аскорбіновій кислоті (вітамін С) у дорослої людини складає близько 100 мг. З них 60 мг людина отримує з вітамінних препаратів, інші 40 мг - з сирих фруктів і овочів. Якщо ви хочете отримувати достатню кількість аскорбінової кислоти, то не уникнути синтетичних вітамінних добавок. Фахівці стверджують, що такі препарати не менш ефективні, ніж кислота аскорбінова, що міститься в фруктах і овочах. Для підтримки організму під час простудних хвороб добову дозу вітаміну можна підвищити до 200 мг. Дозування вітаміну С підбирається індивідуально. Не варто його збільшувати без консультації з лікарем, оскільки перевищення необхідної норми аскорбінової кислоти може вплинути на функціонування нирок.

Діти потребують вітаміні С не менше, ніж дорослі. Рекомендована педіатрами добова доза становить 40 - 70 мг. залежно від віку.

Вітамін C: у чому міститься

Вітамін С - кращі джерела

Вітамін С у високій концентрації міститься в свіжих овочах, фруктах, ягодах: чорна смородина, шипшина, зелений горошок, ягоди обліпихи, червоний перець, брюссельська капуста.

Трохи менше вітаміну С міститься в полуниці, кольоровій і червоній капусті, ягодах горобини.

Пророщені злаки корисні вмістом вітаміну С, якого немає в зернах і насінні вищих рослин.

Вітамін С також міститься в травах, які вживаються у вигляді настоїв. Наприклад, це листя м'яти, кропиви, смородини, малини. У більшості зелені міститься багато вітаміну С: кріп, петрушка, салат та ін

Аскорбінова кислота, що потрібно знати

Аскорбінова кислота руйнується під впливом світла, тепла і повітря. Тому рекомендується їсти овочі та фрукти сирими відразу після покупки, а краще тільки, що зірваними. З цих міркувань овочі для салату краще всього нарізати крупно і безпосередньо перед подачею до столу.

Організм деяких людей не приймає високі дози синтетичної аскорбінової кислоти, що може бути пов'язаною з чутливістю шлунково-кишкового тракту. Як альтернатива існує натуральне джерело вітаміну С, порівнянний з концентрацією штучного вітаміну. Це особливий різновид вишні - екстракт ацероли. Його можна знайти в магазинах здорового харчування. Менш концентрованим, але вельми ефективним джерелом аскорбінової кислоти є сироп (екстракт) ягід шипшини, який можна купити в аптеці.

При нестачі аскорбінової кислоти в організмі, людина відчуває слабкість, погіршується її загальний стан здоров'я, знижується імунітет, можливе загострення наявних хронічних хвороб. Особливо помітний дефіцит вітаміну восени і навесні, коли спостерігається підвищення рівня захворюваності у дорослих і дітей.

Читайте також:


Нема коментарів