Портал для пацієнтів

Вітамін B5: у чому міститься

Вітамін B5: у чому міститься
Частина 2 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін В5 відомий під назвою «пантотенова кислота» або «пантотенат кальцію». Вітамін володіє широким спектром функцій для підтримки здоров'я організму. В організмі пантотенат кальцію перетворюється на пантетін. Коензим А, у складі якого присутній пантетін, причетний до жирового, білкового та вуглеводного метаболізму.

Вітамін B5: у чому міститься

Вітамін В5 важливий для обміну амінокислот, вуглеводів, жирів, синтезу гемоглобіну, холестерину, ацетилхоліну, гістаміну і життєво важливих жирових кислот.

Пантотенат кальцію чутливий до нагрівання. Втрачається майже п'ятдесят відсотків вітаміну під час термічної обробки продуктів.

Вітамін В5 - джерела

В організмі вітамін В5 виробляється кишковою паличкою в значній кількості.

Вітамін поширений, тому поповнити свій раціон продуктами, що містять В5, не складе труднощів. Міститься пантотенова кислота в рослинних продуктах:

  • дріжджі;
  • горох;
  • горіх фундук;
  • вівсяна і гречана крупи;
  • зелено-листові овочі;
  • кольорова капуста.

У продуктах тварин кислота пантотенова міститься:

  • нирки, печінка, серце;
  • курчата;
  • яєчний жовток;
  • молоко;
  • ікра риб.

Гіповітаміноз вітаміну В2 - причини

До дефіциту пантотенової кислоти можуть привести:

  • мале надходження в раціон харчування продуктів жирових і білкових;
  • дефіцит вітамінів В групи та вітаміну С;
  • хвороби тонкого кишечника з синдромом малої абсорбації;
  • тривале застосування антибіотиків і сульфаніламідів.

При нестачі вітаміну В5 в організмі знижується імунітет до інфекцій, від чого часто виникають гострі респіраторні хвороби.

Читайте також:


Нема коментарів