Портал для пацієнтів

Вітамін B6: у чому міститься

Вітамін B6: у чому міститься
Частина 2 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін В6 відомий під назвою «піридоксин». Вітамін добре розчинний у спирті, воді, а також розчиняється в жирових, ефірних розчинниках. Руйнується він швидко під впливом світла, але стійкий до дії високих температур і кисню.

Вітамін B6: у чому міститься

Вітамін В6 - джерела

Синтезується вітамін В6 мікрофлорою кишечника, а також він міститься в продуктах тваринно-рослинного походження:

  • неочищені зерна злакових;
  • зелені листові овочі;
  • гречана, пшенична крупи, рис;
  • дріжджі;
  • волоські горіхи;
  • банани, авокадо;
  • капуста, морква;
  • бобові, кукурудза;
  • патока;
  • польова гірчиця, соя, картопля;
  • трави: подорожник, солома вівса, люцерна, котовник котячий;
  • яєчний жовток;
  • молоко.
  • риба, м'ясо;
  • печінка великої рогатої худоби та печінка тріски;
  • серце, нирки;
  • устриці.

Гіповітаміноз вітаміну В6 - причини

Визначальну роль гіповітамінозу піридоксину та інших життєво важливих вітамінів, мікроелементів не завжди грає незбалансований раціон харчування. У розвитку гіповітамінозів велике значення має стан здоров'я, спосіб життя людини, поточні захворювання, вік, прийом ліків, спадкові чинники. Таким чином, гіповітаміноз часто розвивається:

  • у вагітних і жінок, що годують немовля;
  • літніх людей;
  • людей, що працюють на шкідливих для здоров'я підприємствах;
  • курців;
  • осіб, що лікуються протизапальними препаратами та антибіотиками.

Людям, що потрапляють в категорію ризику потрібно уважно стежити за достатнім споживанням вітаміну В6 з їжею і приймати періодично полівітаміни.

Читайте також:


Нема коментарів