Портал для пацієнтів

Вітаміни в продуктах харчування

Головним джерелом вітамінів для людини є їжа. Вміст тих чи інших вітамінів і їх кількості може змінюватися в залежності від різних причин: виду і сорту продукту, способів і термінів зберігання, методу технологічної обробки продуктів, звичок харчування і вибору страв. Склад їжі відіграє важливу роль в надходженні в організм вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

Вітаміни в продуктах харчування

Вміст вітамінів у продуктах харчування

Вітамін А міститься в: цитрусових, моркві, сирі, яйцях, вершковому маслі, риб'ячому жирі, печінці.

Бета каротин: петрушка, морква, весняна зелень, шпинат, помідори, диня, капуста, спаржа, абрикоси, брокколі.

Вітамін D: риб'ячий жир, яйця, молоко, печінка тріски, вершкове масло.

Вітамін E: соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії, обліпиха, горох.

Вітамін K: шпинат, зелені листяні овочі, білокачанна, брюссельська і цвітна капуста, цільнозернові крупи.

Вітамін B1: паростки пшениці, сухі пивні дріжджі, свинина, горіх фундук, овес.

Вітамін B2: пшеничні висівки, проростки пшениці, дріжджовий екстракт, капуста брокколі, соєві боби, яєчний жовтої, сир, печінку.

Вітамін B5: бобові, дріжджі, рис, гриби, м'ясні субпродукти.

Вітамін B6: зелені листяні овочі, висівки і проростки пшениці, риба, м'ясо, печінка, яйця, молоко.

Вітамін B9: боби, горіхи, зелені листяні овочі, банани, проростки пшениці, апельсини, м'ясні субпродукти, яйця.

Вітамін B12: морські водорості, дріжджі, ікра, печінка, нирки, сир, яйця, сир кисломолочний, молоко, риба, м'ясо.

Вітамін H: печінка, яєчний жовток, нирки.

Вітамін PP: крупи з цільного зерна, горіхи, дріжджі, зелені овочі, риба, печінка, м'ясо, сир, молоко.

Ви повинні знати!

Якщо в раціоні харчування переважають вуглеводи, то організму більше потрібно вітамінів C, B1 і B2. Якщо в їжі спостерігається нестача білка, то знижується засвоєння нікотинової кислоти, вітаміну C, A і B2. Зниженню надходження вітамінів в організм сприяє вживання рафінованих продуктів: білий рис, біле борошно, цукор та інші. У процесі обробки всі корисні вітаміни видаляються з продукту. Проблемою нестачі вітамінів і мінерів є популярність у міського населення консервованих продуктів. Крім того, сучасні сільськогосподарські методи культивування фруктів і овочів привели до скорочення (на 30%) корисних в них речовин. Таким чином, навіть збалансоване, повноцінне харчування не може повністю забезпечити організм достатньою кількістю всіх необхідних поживних речовин.

Вміст мікроелементів і вітамінів в продуктах може значно змінюватися в залежності від ряду факторів: при кип'ятінні молока, вживанні тепличних овочів, зберіганні продуктів в холодильнику або кімнаті 3 дні і більше, зберіганні на світлі, термічній обробці, зняття шкірки, заморожуванні, висушуванні, зберіганні в металевому посуді, пастеризації. До того ж, вміст вітамінів в овочах і фруктах варіюється від сезону до сезону.

Читайте також:


Нема коментарів