Портал для пацієнтів

Вітамін P: показання до застосування

Вітамін P: показання до застосування
Частина 3 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін Р є збірною назвою великої групи речовин іменованих «біофлавоноїди» або «рутин». Всі вони мають схожу будову, сприяють накопиченню в тканинах вітаміну С, стимулюють тканинне дихання, мають властивість зменшувати проникність і ламкість капілярів.

Вітамін Р: призначення

Вітамін Р за своїми властивостями і дією на організм схожий з аскорбіновою кислотою, тому, він відомий ще під назвою «З комплекс».

Добова потреба організму в біофлавоноїдах становить 25-50 мг. Потреба в ньому зростає при тривалому прийомі антикоагулянтів, саліцилатів, при променевій хворобі, отруєнні свинцем.

Вітамін P - властивості

  • Вплив вітаміну Р на стінки судин здійснюється за допомогою впливу на залози внутрішньої секреції і деякі ферментні системи. Він також бере участь у процесі дихання тканин.
  • Рутин бере участь у функції щитовидної залози.
  • Вітамін Р має протиалергічну, протизапальну та протинабрякову дію, підвищує імунітет.
  • Р-активні речовини запобігають окисленню адреналіну, посилюючи його здатність зміцнювати капіляри. Також вони оберігають аскорбінову кислоту від окислення, посилюють дихання тканин, стабілізують речовину сполучної тканини.

Кінцеві продукти обміну біофлавоноїдів легко виводяться із сечею.

Вітамін Р не накопичується в організмі, тому передозування не буває.

Показники до застосування вітаміну P

  • Профілактика і лікування авітамінозу та гіповітамінозу Р і С.
  • Хвороби, що супроводжуються підвищеною проникністю капілярів:
  • крововилив сітківки ока;
  • діатези, васкуліт геморагічний;
  • променева хвороба;
  • рентгенівські ураження шкіри;
  • ендокардит септичний;
  • ревматизм;
  • профілактика крововиливів при гіпертонічній хворобі;
  • гломерулонефрит;
  • захворювання алергічні;
  • пурпура тромбоцитопенічна.

Вітамін P: у чому міститься

Вітамін Р отримують зі свіжого зеленого чайного листя. Це розчинний у воді порошок жовто-зеленого кольору. Смак гіркувато-терпкий.

Біофлавоноїди, одержувані з цитрусових фруктів, являють собою світло-жовтий аморфний порошок, нерозчинний у воді. Найбільша їх концентрація в білій шкірці і междольовій частини.

Вітамін Р відноситься до групи рослинних пігментів флавоноїдів. Найбільша кількість вітаміну міститься в апельсинах, лимонах та інших цитрусових, плодах шипшини, капусті, горосі, зеленому листі чаю, ягодах чорної смородини, малини, черешні, болгарському та червоному перці, гречці, волоському горісі, горобині.

При нестачі вітаміну Р розвивається ламкість і підвищена проникність дрібних судин, капілярів, виникає схильність до підшкірних крововиливів, кровотеч, біль у суглобах, нижніх кінцівках, відчуття втоми, занепад сил.

Читайте також:


Нема коментарів