Портал для пацієнтів

Вітамін B4: детальна характеристика

Вітамін B4: детальна характеристика
Частина 3 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін В4 (холін) відноситься до розчинних у воді вітамінів. Він впливає на процеси обміну жирів і білків в організмі. Ця речовина прекрасно спалює жир. При нестачі в організмі холіну можливі проблеми із зайвою вагою.

Добова потреба у вітаміні В4 залежить від характеру харчування, способу життя і стану здоров'я людини. У середньому добова доза становить 0,5-1 грам.

Вітамін B4: детальна характеристика

Вітамін B4: джерела

Вітамін В4 широко поширений в продуктах тваринного і рослинного походження. На нього багаті нерафіновані рослинні олії, яєчний жовток, капуста, дріжджі, бобові, помідори, висівки, шпинат, морква.

До рослинних джерел холіну відносять також рис, вівсянку, пророслі зерна пшениці, пивні дріжджі, зелені листові овочі, глід.

Трави: деревій, кропива, звіробій, мати-й-мачуха, льнянка, кульбаба, грицики, цикорій, подорожник.

Джерела тваринного походження: м'ясо, нирки, печінка, риба, сир, сир кисломолочний.

Вітамін B4: чим корисний

Вітамін В4 необхідний для здорового функціонування печінки. Він знижує ступінь пошкодження печінки при хронічному гепатиті і алкоголізмі.

Холін надає дію антисклеротичну і знижує холестерин. Він застосовується для профілактики атеросклерозу, покращує діяльність серцево-судинної системи, ефективний у лікуванні хвороби Альцгеймера.

Вітамін В4 покращує роботу мозку, захищаючи його клітини від руйнування. У літніх людей, додатковий прийом холіну покращує пам'ять.

Як зберегти холін в їжі

Холін добре розчиняється у воді. Тому при варінні продуктів значна його частина вимивається і залишається у відварі. Згубно на нього діють і високі температури, використовувані при кулінарній обробці їжі.

Вітамін В4 руйнується під впливом сульфаніламідних препаратів, алкоголю, антибіотиків, жіночих статевих гормонів естрогенів. Таким чином, їжу потрібно їсти по можливості сирою або з мінімальною обробкою.

Ознаки та причини дефіциту вітаміну B4

Дефіцит вітаміну В4 в організмі людини може бути викликаний недостатнім його надходженням з їжею. Холін руйнується при введенні деяких речовин, таких як нікотинова кислота, а також брак кислоти фолієвої.

При дефіциті вітаміну В4 спостерігають:

  • збільшення маси тіла;
  • підвищення холестерину в крові;
  • шум у вухах;
  • аритмію, гіпертонію;
  • головні болі, втрату пам'яті;
  • страх, тривожність, безсоння;
  • запори;
  • хвороби печінки (накопичення жиру), нирок;
  • порушення імунітету;
  • затримку розвитку і зростання.

Між холіном та іншими вітамінами існує тісний зв'язок. Так, синтезу вітаміну В4 в організмі сприяють вітаміни В9 і В12. Шкідливий вплив надлишку холіну та речовин з ним взаємодіючих усувають вітамін В1 (тіамін) і В3 (нікотинова кислота).

Читайте також:


Нема коментарів