Портал для пацієнтів

Вітамін BB: його значення

Вітамін BB: його значення
Частина 3 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Вітамін ВВ (піридоксин) є однією з форм вітаміну В6. Цей вітамін добре розчиняється у спирті, воді і не розчиняється в жирових розчинниках, ефірі. Він швидко руйнується під дією світла, проте витримує високі температури і дію кисню.

Вітамін BB: його значення

Вітамін ВВ міститься в продуктах рослинного і тваринного походження. Тому при комбінованому харчуванні потреба в ньому повністю задовольняється. Крім того, він виробляється в кишечнику.

Вітамін ВВ синтезується в кишечнику і надходить в організм з їжею.

Піридоксин сприяє нормальному засвоєнню вітаміну В12 і необхідний для утворення в організмі з'єднань магнію.

Вітамін BB: добова потреба

  • Діти молодшого віку: 0,4-0,9 мг.
  • Діти підліткового віку: 1,2-1,6 мг.
  • Дорослі: 2 мг.

Потреба у вітаміні підвищується:

  • в холодну пору року;
  • при фізичній праці, заняттях спортом;
  • в період вагітності та грудного вигодовування;
  •  нервово-психічній напрузі;
  • роботі з отрутохімікатами і радіоактивними речовинами;
  • надходженні великої кількості білкової їжі.

Вітамін ВВ легко засвоюється організмом. Його надлишки виводяться із сечею. Якщо в організмі спостерігається дефіцит магнію, то помітно погіршується засвоєння вітаміну ВВ.

Вплив на організм, корисні властивості вітаміну BB

Вітамін ВВ бере участь в обміні білків та амінокислот, виробленні гемоглобіну в еритроцитах і гормонів. Цей вітамін необхідний для виділення енергії з жирів, вуглеводів і білків.

Піридоксин бере участь у ферментативній побудові. Ці ферменти забезпечують роботу понад шістдесяти різних ферментативних систем.

Він покращує розщеплення ненасичених жирних кислот.

Вітамін ВВ необхідний для правильного функціонування центральної нервової системи.

Він допомагає усунути спазми м'язів, що виникають ночами, оніміння рук, судоми литкових м'язів.

Цей вітамін необхідний для нормального синтезу кислот нуклеїнових, які підтримують імунітет і уповільнюють процеси старіння організму.

Вітамін BB: джерела

Рослинна їжа: зелені листові овочі, зерна злакових, рис, гречана і пшенична крупи, дріжджі, морква, бобові, банани, авокадо, волоський горіх, кукурудза, капуста, патока, картопля, польова гірчиця, соя.

Їжа тваринного походження: молоко, м'ясо, риба, устриці, печінка тріски і великої рогатої худоби, серце, нирки, яєчний жовток.

Вітамін ВВ руйнується при обробці теплом. У замороженому стані він більшою мірою зберігається.

Недолік піридоксину в організмі може бути зумовлений кишковими інфекційними хворобами, променевою хворобою, хворобами печінки.

Дефіцит вітаміну ВВ також виникає при прийомі антибіотиків, протизаплідних і протитуберкульозних препаратів, сульфаніламідів.

Читайте також:


Нема коментарів