Портал для пацієнтів

Кальцій: роль в організмі

Кальцій: роль в організмі
Частина 4 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Кальцій (Ca) - це макроелемент, що виконує основну будівельну функцію в організмі. Міцні кістки і зуби - це заслуга саме кальцію в поєднанні з фосфором. Однак тільки цим роль кальцію для організму далеко не закінчується.

Кальцій - один з найпоширеніших в організмі людини макроелементів. Він становить близько 2% загальної маси тіла. 99% кальцію міститься в кістковій тканині, емалі і дентині зубів. Деяка  його кількість знаходиться в нервах і м'яких тканинах.

Кальцій: роль в організмі

Кальцій: добова потреба

  • Діти молодшого віку: 400-800 мг.
  • Діти підліткового віку: 900-1200 мг.
  • Доросла людина: 1000 мг.
  • Люди похилого віку: 1200 мг.

Добова потреба в кальції зростає:

  • в дитячому віці;
  • в період вагітності та грудного вигодовування;
  • при активних фізичних навантаженнях (заняття спортом);
  • при рясному потовиділенні.

Вплив кальцію на організм, корисні властивості

Основним будівельним матеріалом, що формує кісткову тканину і зуби, є кальцій. Він входить до складу крові, тканинних і клітинних рідин. Він бере участь у згортанні крові і знижує проникність стінок судин, перешкоджає проникненню в клітини шкідливих вірусів і алергенів.

Кальцій виконує такі важливі функції:

  • стимулює функції деяких гормонів та ферментів;
  • стимулює вироблення інуліну;
  • надає антиалергенну та протизапальну дію;
  • зміцнює захисні сили організму;
  • впливає на синтез білка і нуклеїнових кислот в м'язах;
  • впливає на процеси відновлення в організмі водного балансу;
  • надає ефект облужнювання в кислотно-лужній рівновазі поряд з калієм, натрієм, магнієм.

Кальцій необхідний для передачі нервових імпульсів. Він надає безпосередній вплив на м'язове скорочення, необхідний для підтримки стабільного здоров'я серцево-судинної системи, регулює діяльність нервової системи.

Кальцій має здатність запасатися в структурі довгих трубчастих кісток. При недостатньому надходженні кальцію в організм, він разом з фосфором запозичується з кісткової тканини за допомогою гормону залози паращитовидної. Це свідчить про більшу значимість кальцію для крові, ніж для кісток.

Засвоюваність кальцію

Кальцій зараховується до важко засвоюваних речовин. Тому, незважаючи на те, що він міститься у багатьох продуктах харчування, забезпечити ним організм не просто. ускладнюють засвоєння кальцію злаки, щавель, шпинат, сода, солодощі та інші нейтралізуючої дії кислоти, концентровані вуглеводи, що стимулюють виділення травних соків лужного складу.

Кальцій добре всмоктується з молокопродуктів, чому сприяє лактоза (молочний цукор). Він перетворюється в кишечнику в молочну кислоту завдяки наявним там бактеріям.

Засвоєнню кальцію також сприяє лимонна кислота і амінокислоти, що утворюють з ним добре розчинні і легко всмоктувані з'єднання.

Кальцій легше засвоюється з достатньою кількістю жирів, проте потрібно стежити за їх надлишком або нестачею, що дає зворотний ефект.

Варто знати, що здатність засвоювати кальцій посилюється у жінок під час вагітності.

Джерела кальцію

Відмінними постачальниками кальцію є молоко і продукти молочного походження (тверді сири, сир кисломолочний), а також яйця, горіхи, риба, зелені овочі. Одним з джерел кальцію може служити питна вода. З водою в організм надходить від 10 до 30% кальцію в залежності від її жорсткості. Варто звернути увагу, що базилік і капуста містять більше кальцію, ніж молоко.

Читайте також:


Нема коментарів