Портал для пацієнтів

Сірка: важливий макроелемент

Сірка: важливий макроелемент
Частина 4 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Сірка (S) - це макроелемент, який входить до складу амінокислот, таких як цистин і метіонін. В організмі людини ця речовина міститься головним чином в шкірі (меланине і кератині), м'язах, суглобах, волоссі, нігтях.

Сірка: важливий макроелемент

Організму на добу потрібен один грам сірки, що задовольняється з надходженням їжі, зокрема білкової.

Сірка виводиться з організму з сечею (60%) і калом (30%). Решта відсоток виділяється легенями і шкірою у формі сірководню, що надає  поту, який виділяється неприємний запах.

Корисні властивості сірки

Сірку називають «мінералом краси». Вона необхідна для підтримки здоров'я волосся, шкіри, нігтів. Вона має велике значення в згортання крові, утворенні деяких ферментів, виробленні енергії, синтезі колагену (основний білок тканини сполучної).

Сірка відома протиалергічною дією на організм. Вона сприяє роботі мозку, очищає кров, стимулює клітинне дихання  і допомагає печінці виділяти жовч.

Цей макроелемент міститься в гемоглобіні, сприяючи насиченню крові киснем, а значить забезпеченню людського організму життєвою енергією.

Сірка сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів. Тому при її дефіциті можуть з'явитися на шкірі почервоніння або висипання.

При дефіциті сірки знижується життєвий тонус, організм швидше старіє: шкіра стає в'ялою, волосся позбавленим блиску, нігті стоншеними.

Брак сірки супроводжується різким зниженням імунітету. Людина часто хворіє інфекційними, вірусними або грибковими захворюваннями. Може з'явитися швидка стомлюваність, що переходить у хронічну втому.

Дефіцит сірки підвищує рівень жиру і цукру в крові.

Сірка бере участь у формуванні хрящової тканини,  впливає на зростання, еластичність і гнучкість кісток. Вона зміцнює каркас м'язів, що особливо важливо для дітей підліткового віку, призупиняє розвиток сколіозу.

Сірка знімає судоми, зменшує запалення і біль при розтягненнях, артритах, бурситі, міозиті.

Цей макроелемент підвищує проникність мембран, нейтралізує токсини, сприяє надходженню в клітини корисних речовин.

Вміст сірки в продуктах

Дієтологи стверджують, що найбільша концентрація сірки в перепелиних яйцях. Необхідна кількість цієї речовини міститься також в яйцях курячих, сирі, рибі, м'ясі, крупах, хлібі, брюссельській і звичайній капусті, бобових, цибулі, часнику, ріпі, салаті, пророслій пшениці.

Свіжовичавлений овочевий сік, випитий вранці за півгодини до їжі, - відмінне рішення для поповнення організму мінералами і його оздоровлення.

Недолік і надлишок сірки в організмі

Дефіцит сірки проявляється рідко і може виникнути тільки у людей, які не вживають білкову їжу.

Про надлишку сірки в організмі нічого не відомо так як це з'єднання в їжі міститься в мінімальних дозах і нетоксичне для організму.

Читайте також:


Нема коментарів