Портал для пацієнтів

Залізо: значення для здоров'я

Залізо: значення для здоров'я
Частина 5 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Мікроелемент залізо (Fe) міститься в крові, печінці, селезінці, кістковому мозку. В організмі дорослої людини міститься 3-5 грам заліза. З них 75-80% відноситься до гемоглобіну еритроцитів, 20-25% - резерв, 1% знаходиться у дихальних ферментах, прискорюючи процеси дихання в тканинах і клітинах.

З організму залізо виводиться з сечею. Щомісяця жінки втрачають 10-40 міліграм заліза з менструальною кров'ю.

Залізо: значення для здоров'я

Залізо: добова потреба

  • Діти молодшого віку: 4,0 - 7,0 мкг.
  • Діти підліткового віку: 10-15 мкг.
  • Чоловіки: 10-15 мкг.
  • Жінки: 18 мкг.

Потреба в поповненні організму залізом зростає при рясних кровотечах під час менструацій і в період вагітності, годування груддю.

Залізо: як засвоюється

Нормальна секреція шлункового соку сприяє оптимальному всмоктуванню заліза. Засвоєнню заліза також сприяють: аскорбінова кислота, тваринний білок та інші органічні кислоти. Таким чином, залізо, що міститься в овочах і фруктах, багатих органічними кислотами і вітаміном С, добре засвоюється.

Прості вуглеводи (фруктоза, лактоза, сорбіт) і амінокислоти (лізин, гістидин) сприяють всмоктуванню заліза.

У свою чергу, дубильні речовини і щавлева кислота погіршують всмоктування заліза. Тому такі продукти, багаті залізом, як чорниця, щавель, шпинат недостатньо гарне джерело для повноцінного поповнення організму цим мікроелементом.

Перешкоджають засвоєнню заліза фітини і фосфати, що містяться в бобових, зернових і деяких овочах.

Однак, якщо ці продукти поєднувати з рибою або м'ясом, то залізо засвоюється краще. Залізо гірше засвоюється при вживанні міцної кави, чаю, великої кількості харчових волокон , особливо висівок.

Додатковий прийом кальцієвмісних препаратів знижує всмоктуваність Fe організмом. Засвоєнню заліза з їжі сприяє мідь, вітамін С, марганець, кобальт.

Вплив заліза на організм, корисні властивості

  • Найважливішою функцією заліза в організмі є участь в утворенні гемоглобіну (червоних кров'яних тілець) у крові.
  • Також він синтезує гормони щитовидної залози  і захищає організм від бактерій.
  • Цей мікроелемент бере участь в утворенні імунних клітин  і необхідний для активної дії вітамінів групи В. Він бере участь в процесі знешкодження чужорідних для організму речовин, що надходять ззовні.
  • Залізо є складовою частиною більше сімдесяти ферментів. Наприклад, Fe входить до складу дихальних ферментів, що забезпечують процес дихання в тканинах і клітинах.

Продукти, багаті залізом

  • Спеції (чебрець, базилік, м'ята, материнка, майоран, насіння кмину, петрушка, кріп та ін).
  • Червоне м'ясо (телятина, свинина, яловичина, качатина).
  • Печінка яловича, качина, свиняча.
  • М'ясо кролика, індички.
  • Яєчний жовток.
  • Морепродукти, скумбрія, горбуша.
  • Цільна вівсянка, крупа гречана, сочевиця.
  • Червона квасоля, буряк.
  • Яблука, персики, абрикоси, інжир, виноград, груша, слива, гранат, черешня.
  • Сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, яблука, фініки, груші).
  • Волоські горіхи.

Тривале приготування продуктів на сильному вогні зменшує кількість заліза в їжі. Тому шматки м'яса або риби краще вибирати такі, які можна швидко злегка підсмажити або приготувати на пару.

Читайте також:


Нема коментарів