Портал для пацієнтів

Натрій: важливий і рекомендований

Натрій: важливий і рекомендований
Частина 4 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Натрій (Na) - макроелемент, важливий для забезпечення здорового функціонування організму. Натрій досить поширений в людському організмі і міститься головним чином в міжклітинній рідині. Разом з калієм цей макроелемент забезпечує в організмі баланс рідини, запобігаючи його зневодненню.

Натрій: важливий і рекомендований

Вітаміни К і D покращують засвоєння натрію, а калій і хлор навпаки уповільнюють.

Натрій виводиться з сечею в здоровому організмі практично в тій же кількості, в якій і надходить.

При надмірному вмісті натрію в організмі його можна нейтралізувати додатковим введенням калію.

Добова потреба в натрії

  • Діти молодшого віку: 200-500 мг.
  • Діти підліткового віку: 700-1300 мг.
  • Дорослі люди: 1300 мг.

Потреба у вживанні натрію зростає при:

  • рясному потовиділенні;
  • великих опіках;
  • підвищеному споживанні води;
  • прийомі сечогінних препаратів;
  • сильних фізичних навантаженнях;
  • недостатності кори надниркових залоз;
  • сильному проносі або блювоті.

Зниження споживання солі (натрію) рекомендовано при:

  • гіпертонії, ревматизмі, ожирінні, алергіях;
  • гнійних процесах в легенях, переломах кісток;
  • захворюваннях підшлункової залози, печінки, нирок, деяких хворобах шлунка;
  • прийомі гормональних препаратів.

Користь натрію для організму

Спільно з калієм і хлором натрій бере участь у регуляції водно-сольового обміну.

Він підтримує оптимальний баланс позаклітинних і тканинних рідин в організмі.

Підтримує постійний рівень тиску осмотичного.

Бере участь у нейтралізації кислот, створюючи кислотно-лужну рівновагу спільно з кальцієм, магнієм і калієм.

Натрій бере участь у механізмі скорочення м'язів і регуляції кров'яного тиску.

Цей макроелемент підтримує нормальне серцебиття, надає тканинам витривалість.

Натрій важливий для видільної і травної систем організму. Він сприяє регуляції перенесення поживних речовин кожною клітиною.

Джерела натрію

У 80% джерелом натрію є сіль кухонна, що міститься в продуктах харчування або чистому вигляді. Крім солі натрій можна знайти в селері, червоному буряку, морській капусті, моркві, нирках, яловичині, морепродуктах.

Читайте також:


Нема коментарів