Портал для пацієнтів

Фосфор: значення для здоров'я

Фосфор: значення для здоров'я
Частина 4 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

Фосфор (P) - макроелемент, що має кислотний характер. В основному фосфор знаходиться в зубах і кістках. Цей макроелемент бере участь практично у всіх хімічних і фізіологічних реакціях організму. Він необхідний для здорової структури кісток і зубів.

Фосфор: значення для здоров'я

При надлишку фосфору в раціоні харчування кальцій створює з ним нерозчинні солі. Засвоєнню цього макроелементу сприяє вітамін D.

Фосфор: добова потреба

  • Діти молодшого віку: 300-700 мг.
  • Діти підліткового віку: 800-1200 мг.
  • Дорослі: 800 мг.

Потреба у вживанні фосфору зростає при інтенсивних фізичних навантаженнях (1500-2000 мг.), недостатньому надходженні в організм білків.

Засвоюваність фосфору

У продуктах рослинного походження фосфор представлений фітиновими сполуками, які ускладнюють його засвоєння. Тому рекомендується перед приготуванням замочувати бобові та крупи.

При дотриманні співвідношення 1:1,5 між кальцієм і фосфором утворюються фосфорнокислі солі кальцію, які легко розчиняються і всмоктуються. Однак у харчуванні складно домогтися такого співвідношення. Зазвичай в продуктах міститься значно більше фосфору, ніж кальцію. Рішенням цієї проблеми можуть стати синтетичні вітамінні комплекси за призначенням лікаря.

Погіршити засвоєння фосфору може надлишок магнію і заліза.

Користь фосфору для організму

Макроелемент фосфор робить позитивний вплив на м'язову і розумову діяльність. Нарівні з кальцієм він додає міцність кісткам і зубам, так як бере участь в утворенні кісткової тканини.

Фосфор служить для виробництва енергії і бере участь практично в кожній реакції організму.

Цей макроелемент входить до складу ДНК і РНК, бере участь у білковому синтезі, обміні вуглеводів, білків і жирів.

Спільно з кальцієм і магнієм фосфор підтримує кісткову структуру.

Джерела фосфору

Фосфор можна знайти практично у всіх продуктах рослинного і тваринного походження.

Рослинна їжа: бобові, горіхи, крупи, цільнозернові, чорний хліб, шпинат, гарбуз, часник, морква, петрушка, капуста, гриби, ягоди.

Продукти тваринного походження: м'ясо, молоко, сир, риба, яйця, ікра осетрових риб, печінка яловича.

Чудовим природним джерелом фосфору є борошно кісткове з додаванням вітаміну D.

Читайте також:


Нема коментарів