Портал для пацієнтів

Йод: значення для здоров'я

Йод: значення для здоров'я
Частина 5 із 5 спецтеми
Розгорнути перелік тем

У людському організмі міститься двадцять п'ять міліграмів мікроелементу йод (I). З них в щитовидній залозі міститься 15 мг. Інша частина зосереджена в нирках, печінці, яєчниках, передміхуровій залозі, волоссі, шкірі, нігтях.

Йод: значення для здоров'я

У природі йод зустрічається в неорганічних і органічних сполуках. Він також може міститися у вільному стані в повітрі, потрапляючи у воду і грунт з атмосферними опадами.

Йод: добова потреба

  • Діти молодшого віку: 60-70 мкг.
  • Діти підліткового віку: 100-150 мкг.
  • Доросла людина: 100-150 мкг.

Денна потреба в йоді зростає при інтенсивних фізичних навантаженнях, вагітності та грудному вигодовуванні (200-300 мкг.), пригніченні функції щитовидної залози.

Варто знати, що органічний йод, що міститься в морській капусті, краще засвоюється організмом і довше в ньому затримується, ніж йодовмісні препарати.

Вплив на організм, користь йоду

Значний вплив йод має на організм людини. Він є важливим компонентом щитовидної залози, оскільки входить до складу її гормонів: трийодтироніну і тироксину. Гормони, що містять йод, стимулюють ріст і розвиток організму, регулюють обмін тепловий та енергетичний, посилюють окислення білків, жирів і вуглеводів.

Ці гормони стимулюють розпад холестерину, беруть участь у регуляції функції серцево-судинної системи, важливі для здоров'я і розвитку центральної нервової системи.

Йод є иммуностимулятором і біостимулятором, перешкоджаючи утворенню тромбів і згортання крові.

Йод в продуктах харчування

Мікроелементом йод багаті морепродукти: морська капуста, риба, креветки, кальмари мідії.

Відсоток вмісту йоду в інших продуктах залежить від його наявності в грунті. Таким чином, хорошим джерелом йоду можуть бути:

  • пшенична і гречана крупи;
  • овочі (помідор, морква, картопля, салат, буряк);
  • фрукти і ягоди (яблука, вишня, виноград, абрикос, слива);
  • молочні продукти (молоко, сир, сир кисломолочний).

У загальній складності людина за своє життя отримує приблизно одну чайну ложку йоду. Цей мікроелемент необхідний у мінімальних кількостях, проте повинен надходити в організм регулярно - щодня.

Читайте також:


Нема коментарів