Портал для пацієнтів

Трансжири шкідливі для вашого здоров'я

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знежирені продукти: чи завжди корисні? 

Трансжири вважають найбільш шкідливими видами жирів, які можуть опинитись на вашому столі.

Дієта з великою кількістю трансжирів підвищує ризики серцевих захворювань – головної причини смертей чоловіків і жінок в багатьох країнах світу.

Першою країною, яка заборонила використання промислових трансжирів стала Данія. Поступово до неї приєднались й інші країни, серед яких США, Канада, Швейцарія та Великобританія. Цього року ВОЗ закликав всі країни відмовитись від використання трансжирів та прийняти відповідні закони, якщо це буде необхідно. Планується, що трансжири буде вилучено з процесу виробництва продуктів вже 2023 року і це має врятувати до 10 мільйонів життів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти не рекомендується споживати

Що таке трансжири?

Невелика кількість трансжирів міститься в молочних та м’ясних продуктах. Але більша частина трансжирів є продуктом обробки рослинних олій, в які під час промислового виробництва додають водень. В результаті цього рослинні олії твердішають за кімнатної температури. Частково гідрогенізовані олії мають довший термін вжитку, що подовжує життя й продуктів на поличці крамниці.

Деякі ресторани також використовують частково гідрогенізовані олії для смаження у фритюрі, адже їх не треба так швидко замінювати під час смаження як звичайні рослинні олії.

Трансжири в наших продуктах

Промислові види трансжирів, відомі ще як частково гідрогенізовані жири, можна знайти у великій кількості продуктів:

  • Випічка. Більшість кексів, печива та готових коржів для пирогів містять жири, що вироблені з частково гідрогенізованих рослинних олій. Глазур готова до вживання – ще одне джерело трансжирів.
  • Снеки. Різні види чипсів часто містять трансжири. Попкорн, наприклад, може бути здоровим перекусом, але пакетований попкорн чи той, що призначений для приготування в мікрохвильовій печі часто містять трансжири для підсилення смаку або більш швидкого приготування.
  • Смажена їжа. Їжа, що смажиться у фритюрі – картопля-фрі, пончики, курка можуть містити трансжири через те, що гідрогенізована олія використовується під час процесу приготування.
  • Заморожене тісто. Бісквіти, булочки та коржі для піци у вигляді напівфабрикатів містять трансжири.
  • Немолочні вершки та маргарин. Немолочні вершки для кави та маргарин також є джерелом частково гідрогенізованих олій.

Читаємо етикетки

В деяких країнах, наприклад в США, якщо продукт містить менше ніж 0,5 грамів трансжирів на порцію, то виробник може не повідомляти про кількість трансжирів на етикетці взагалі. Такі приховані трансжири швидко накопичуються, особливо, якщо ви вживаєте декілька порцій їжі з вмістом трансжирів менше аніж 0,5 грамів.Ці декілька порцій можуть підвищити загальний рівень трансжирів в організмі настільки, що це завдасть шкоду здоров’ю.

Якої кількості мені слід дотримуватись?

Трансжири, особливо ті, що утворюються під час промислового виробництва, не мають жодного позитивного впливу на здоров’я. Тому їх кількість в раціоні має бути настільки низькою, наскільки це можливо. Адміністрація з контролю якості харчових продуктів та ліків США (FDA) стверджує, що трансжири більше не можна вважати безпечними та їх необхідно вилучити з процесу виробництва їжі протягом наступних декількох років. Хоча природні трансжири будуть міститись в деяких продуктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 законів збалансованого харчування

Як трансжири можуть мені нашкодити?

Лікарі стурбовані тим, що трансжири підвищують ризик серцевих нападів, інсультів та діабету другого типу. Також вони негативно впливають на рівень холестерину – підвищують “шкідливий” холестерин та знижують рівень “корисного”. Існує два основні види холестерину:

  • Ліпопротеїни низької щільності або “шкідливий холестерин”.Цей вид холестерину осідає на стінках артерій, що робить їх вузькими та менш прохідними.
  • Ліпопротеїни високої щільності або “корисний холестерин”.Цей вид холестерину транспортує надлишки холестерину в печінку.

Якщо жирові відкладення в артеріях пошкодять її, то це може сформувати тромб, який заблокує кров’яний потік до частини серця, що може спричинити напад, або мозку, що може спровокувати інсульт.

Що ж тоді слід їсти?

Їжа, що не містить трансжирів не є автоматично корисною. Виробники можуть замінювати трансжири такими тропічними оліями, як кокосова чи пальмова олії, які містять велику кількість насичених жирних кислот. Насичені жирні кислоти підвищують загальний рівень холестерину. Для здорової дієти жири мають бути джерелом 20-35 відсотків загальної кількості добової норми калорій. І лише 10 відсотків має припадати на насичені жири.

Мононасичені жирні кислоти, що знаходяться в оливковій, рапсовій та арахісовій оліях є більш здоровим вибором. Горіхи, риба та інші продукти, що містять ненасичені жирні кислоти Омега-3 є чудовим джерелом здорових видів жирів.

Джерело - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114

Читайте також:


Нема коментарів