Портал для пацієнтів

Харчування для гіпертоніка

У наш час більше третини людей страждають гіпертонічною хворобою, але найчастіше на початковій стадії захворювання мало хто звертається до фахівця. Деякі ігнорують незначне підвищення тиску, інші намагаються лікувати гіпертонію нетрадиційними способами, які в більшості своїй, неефективні. Але найбільш оптимальний варіант контролювати захворювання - це відкоригувати харчування і режим дня. Як має харчуватися гіпертонік, залежить від деяких чинників - від віку, ваги і енергетичних витрат. Тому скільки калорій має надходити в організм хворого, може визначити або дієтолог, або лікар. Існують загальні показники, які допоможуть самостійно розробити меню для хворих на гіпертонічну хворобу.Харчування для гіпертоніка

Правильне харчування для гіпертоніка

  • Обмеження вживання солі.

Куховарська сіль спричиняє складні процеси, які відбуваються в корі надниркових залоз. У результаті таких процесів, відбувається затримка рідини в організмі, що, в свою чергу, сприяє підвищенню артеріального тиску. Якщо знизити вживання солі до 5 грам на добу (трохи менше чайної ложки кухонної солі на добу), тиск можна тримати в межах норми.

  • Вживати стільки рідини, скільки потребує організм.

Багато хто вважає, що гіпертоніки не повинні багато пити рідини. Це не так, якщо є спрага, не варто її ігнорувати. Рідину вживати можна до двох літрів на добу.

  • Скоротити кількість жирів.

Замінити тваринні жири по можливості на рослинні олії, збагачені лецитином і поліненасиченими жирними кислотами. Кількість жирів на добу не більше 70 м.

  • Не скорочувати вживання білка.

Білок допомагає організму боротися зі стресовими ситуаціями, тому на кожен кілограм ваги необхідно в добу вживати до 1,5 грама білкової їжі.

  • Скоротити кількість легкозасвоюваних вуглеводів.

Цукор, кондитерські вироби, варення та інші складні вуглеводи необхідно скорочувати, за рахунок додавання в раціон свіжих фруктів, ягід, овочів.

  • Вживати більше клітковини.

Клітковина допомагає в боротьбі з холестерином, який згубно позначається на судинах. Необхідно вводити в меню у великій кількості овочі і фрукти, що містять калій і магній.

  • Більше вітамінів!

Якщо не вдається в достатній кількості вживати їжу, в якій містяться вітаміни, час від часу слід пропивати курс полівітамінів і мінералів, особливо з великим вмістом калію, йоду і магнію.

  • Забути про продукти, які збуджують нервову систему, раз і назавжди!

Виключити бульйони, холодці, підливи, до складу яких входить жирне м'ясо, міцний чай, какао, каву, шоколад, алкоголь, а також ті продукти, які згубно позначаються на функції нирок: копченості, соління, приправи, гострі закуски.

  • Включити в раціон продукти, що містять ліпотропні речовини.

Як правило, гіпертонія супроводжується атеросклерозом, ліпотропні речовини допомагають нормалізувати холестериновий обмін в організмі. Ліпотропні речовини в основному містяться у великій кількості в білкової їжі - в яловичині, курячих яйцях, нежирних сортах риби, нежирному сирі.

Крім цього, необхідно завжди пам'ятати, що для хворого гіпертонією дуже важливо - не переїдати! Приймати їжу краще 5-6 разів на день, але невеликими порціями.

Каріна Мартинова

Читайте також:


Нема коментарів