Портал для пацієнтів

Харчування при захворюваннях серця

Дієтичне харчування при захворюваннях серця є одним з найважливіших компонентів одужання і підтримки нормального функціонування серця. Вживання в їжу продуктів, які корисні для здоров'я серця, допомагають зменшити прояв симптомів і запобігти можливим ускладненням. 

Харчування при захворюваннях серця

Насамперед дієта для «сердечників» ґрунтується на продуктах, які допомагають знизити в крові холестерин, цукор, підтримувати артеріальний тиск в межах вікової норми. Таким чином, харчування для людей, які страждають хворобами серця, повинне бути засноване на тому, що можна вживати в їжу, а не, як більшість сучасних дієт, на обмеження у вживанні певних продуктів харчування.

Що необхідно їсти при захворюваннях серця

  • Віддавати перевагу стравам з фруктів, овочів, бобових і цільних злаків. Ці продукти вважаються найбільш корисними для нашого організму, вони допомагають очистити судини і утримувати нормальний рівень цукру в крові.
  • До вибору жирів підходити відповідально, забуваючи про те, що, по-перше, жирів повинна бути мінімальна кількість. По-друге, ненасичені жири та транс-жири, бажано повністю виключити з раціону, але якщо не вдається їх уникати, обмежити до мінімуму. По-третє, віддавати перевагу мононенасиченим жирам, наприклад, оливковій олії, і поліненасиченим жирам — соняшниковій і кукурудзяній олії.
  • Намагайтеся максимально урізноманітнити раціон, але, при цьому, необхідно готувати продукти, багаті «правильним» білком. Лікарі стверджують, що основним винуватцем розвитку серцевих захворювань, особливо у похилому віці, вважається вживання в їжу великої кількості м'ясної їжі і жирних молочних продуктів. Тому внести різноманітність в харчування необхідно використовуючи інші види білка, який міститься у рибі, овочах, бобових.
  • Обмежити вживання продуктів, що містять холестерин, який має властивість накопичуватися в крові і провокувати розвиток атеросклеротичних бляшок, які, в свою чергу, стають причиною серцевих нападів. А для отримання енергії, краще вживати більше складних вуглеводів, які містяться в отрубному хлібі, макаронах твердих сортів, солодкій картоплі.
  • Харчування, людини, в якої хворе серце, має бути дробовим, тобто приймати їжу бажано 5-6 разів на день, але невеликими порціями. Саме такий підхід запобігає переїданню і різкому підвищенню цукру в крові.
  • Кількість солі в раціоні необхідно звести до мінімуму, це допоможе уникнути підвищення артеріального тиску.

Додаткові рекомендації по оздоровленню серця

Фізична активність повинна стати важливою частиною розпорядку дня людини, з захворюванням серця. Навіть легкі фізичні навантаження зміцнюють серцевий м'яз, покращують кровообіг, допомагають контролювати в крові холестерин і цукор.
Контроль за вживанням рідини. Необхідно випивати не менше 1,5-2 літрів рідини в день, щоб всі органи і системи могли функціонувати нормально і людина відчувала себе енергійною.

Читайте також:


Нема коментарів