Портал для пацієнтів

Непереносимість лактози: причини, симптоми і лікування

Непереносимістю лактози називається нездатність організму перетравлювати і засвоювати молочний цукор (лактозу). Лактоза являє собою велику молекулу цукру, яка складається з галактози і глюкози. Фермент, що розщеплює лактозу, називається лактаза. В нормі він знаходиться на поверхні клітин, що вистилають тонкий кишечник. Лактазна недостатність буває вродженою або розвивається внаслідок дії негативних чинників.

Непереносимість лактози: причини, симптоми і лікування

Непереносимість лактози: причини

До вроджених причин лактозної непереносимості відносять мутацію гена, що трапляється вкрай рідко. Симптоми проявляються у дитини незабаром після народження.

Вторинною причиною дефіциту лактази є її недостатність. Патологія розвивається в результаті руйнування слизової оболонки тонкого кишечника разом з лактазой.

Непереносимість лактози: симптоми

Основними симптомами лактазной недостатності є:

  • Здуття живота.
  • Болі в животі переймоподібного характеру.
  • Нудота.
  • Підвищене утворення газів (метеоризм).
  • Пронос (діарея).

Ці симптоми виникають через півгодини - дві години після прийому лактозовмісних продуктів.

У грудних дітей подібні занепокоєння проявляються вже через кілька хвилин після годування. У малюка також може спостерігатися бурчання, коліки, здуття живота, зригування.

Варто врахувати, що такі симптоми можуть бути викликані деякими шлунково-кишковими захворюваннями. Тому правильний діагноз може поставити тільки лікар після проведення діагностики пацієнта.

Непереносимість лактози: лікування

Основним способом усунення симптомів непереносимості лактози є дієта з виключенням з раціону харчування молочних продуктів: сир, молоко, йогурт, морозиво. Сьогодні у продажу існують замінники молока: рисове, соєве молоко з додаванням ферменту лактаза.

Людям, які не переносять навіть мінімальну кількість лактози, необхідно уникати вживання молочних продуктів і уважно читати склад купленої їжі.

При дефіциті молочних продуктів раціон харчування істотно бідніє кальцієм. Його можна заповнити іншими продуктами, такими як:

  • Листова капуста, брокколі.
  • Ріпа зелена.
  • Тунець, сардина, лосось.
  • Хлібні злаки, овочеві соки.
  • Соєві продукти, збагачені кальцієм.
  • Мигдаль, волоський горіх.

Для засвоєння кальцію необхідний вітамін D. Рекомендується частіше бувати на свіжому повітрі в сонячні дні і харчуватися різноманітно.

Читайте також:


Нема коментарів