Портал для пацієнтів

Харчова алергія: симптоми та діагностика

Хвороба, з якою живуть 17 мільйонів європейців та ще 15 мільйонів американців - харчова алергія. Згідно з дослідженнями, за останні 15 років поширеність недуги серед дітей зросла приблизно вдвічі. Читати на сайті: http://24tv.ua/n516668

Харчовою алергією називають індивідуальну реакцію організму на якусь речовину, яка входить до складу деяких продуктів харчування. Небезпека даного виду алергії полягає в тому, що людина може довгий час не здогадуватися про її наявність, що істотно ускладнює лікування і знижує якість життя.

Харчова алергія: симптоми та діагностика

Причини харчової алергії

На жаль, кількість випадків харчової алергії в багато разів збільшилася за останнє десятиліття. Якщо раніше вважалося, що на розвиток харчової алергії впливають несприятливі зовнішні фактори, до яких відносяться екологія і виробництво неякісних продуктів харчування, то сьогодні харчова алергія зумовлена наступними аспектами:

  • Застосування антибактеріальної терапії у перший рік життя дитини. Найбільш інтенсивне формування імунної системи відбувається саме в перший рік життя, і антибіотики порушують нормальний процес формування імунітету, що в деяких випадках призводить до алергії.
  • Перевищення рівня гігієни. Щоб сформувався хороший імунітет до алергенів, людина повинна з ними час від часу контактувати. Якщо ж рівень гігієни дотримується надмірно, контактів з алергенами недостатньо або вони повністю відсутні, тому імунітет може неадекватно реагувати на абсолютно нешкідливі речовини.
  • Регулярне контактування з хімічними речовинами. Побутова хімія рідко сама викликає алергію, але вона порушує роботу ендокринної і нервової систем, які, в свою чергу, знижують імунітет.
  • Хімічні речовини в харчових продуктах. Ароматизатори, емульгатори, барвники та інші хімічні добавки містять велику кількість шкідливих для організму речовин, які можуть викликати розвиток харчової алергії.
  • Спадковий фактор. Діти батьків, у яких є схильність до харчової алергії, часто і самі страждають цим видом алергії.

Симптоми харчової алергії

До найбільш поширених симптомів харчової алергії відносяться:

  • Відчуття, що язик розпухає, тому утруднюється ковтання. Це небезпечні симптоми набряку Квінке, тому необхідно негайно викликати швидку допомогу.
  • Запаморочення, загальна слабкість, зниження гостроти зору.
  • Почуття слабкості у м'язах.
  • Розлад травної функції - діарея.
  • Метеоризм.
  • Коліки.
  • Запори.
  • Втрата апетиту.
  • Ентероколіт (алергічний).

Діагностика харчової алергії

Прояв одного з вище перерахованих симптомів, особливо, якщо вони виникають регулярно, є показання до відвідування лікаря.
Для діагностики харчової алергії, лікар спочатку проводить обстеження, в ході яких виключає наявність різних системних захворювань.
Якщо симптоми не носять небезпечний або критичний характер, лікар порекомендує вести «харчовий щоденник», в який необхідно вносити всі продукти харчування, які вживаються протягом дня і описувати своє самопочуття після прийому їжі. Такий щоденник дозволяє виявити продукти, у яких міститься алерген.
Після виявлення алергену, лікар призначає элімінаційну дієту, яка виключає вживання в їжу продуктів, що містять можливий  алерген.
Щоб підтвердити діагноз остаточно, призначаються дослідження крові та шкірні проби:

  1. Шкірні проби - являють собою процедуру, в ході якої через прокол шкіри вносяться різні алергени, у вигляді спеціально підготовлених препаратів. Через 30 хвилин лікар дивиться на місцеву реакцію шкіри, якщо шкіра почервоніла, у пацієнта є харчова алергія на даний продукт, якщо ні, його виключають зі списку алергенів.
  2. Дослідження крові проводяться для того, щоб виявити в крові антитіла, що специфічні для певного виду алергенів. Після забору крові в лабораторії в неї вводять алерген, на який імовірно є алергія, після чого через певний час в крові шукають наявність антитіл до нього. Якщо антитіла є у великій кількості, це свідчить про те, що у пацієнта алергія саме на цей алерген. Основним недоліком даного методу є те, що результати аналізів необхідно чекати довго, в той час як, шкірні проби займають близько півгодини. Тому для термінової діагностики метод дослідження крові не підходить.

Продукти, на які найчастіше буває харчова алергія

Вважається, що алергія може бути у людини практично на все, крім солі. Але найчастіше харчова алергія виникає на наступні продукти:

  • Шоколад.
  • Горіхи.
  • Яйця.
  • Цитрусові.
  • Мед.
  • Молоко.
  • Морепродукти.
  • Бобові.

Читайте також:


Нема коментарів