Чай для діабетиків: види, особливості вживання при цукровому діабеті

Людям, хворим на цукровий діабет, обов'язково призначається спеціальна дієта. З раціону виключаються продукти та напої, вживання яких викликає підвищення показників глюкози у крові. Солодке газування, пакетовані соки, чай для діабетиків знаходяться під забороною. Замінити недозволені напої слід корисними різновидами звичайного та трав'яного чаю.

Маючи безліч цінних якостей, різні сорти чаю здатні впливати на роботу практично всіх систем організму. Правильно підібраний напій при діабеті допоможе нормалізувати серцево-судинну діяльність, зміцнити імунітет, покращити роботу мозку, активізувати обмінні процеси, стабілізувати артеріальний тиск. Трав'яні чаї сприяють зниженню показників цукру, та утриманню їх у межах допустимої норми. В аптеці можна придбати спеціальний чай від діабету, розроблений на основі рослин, які мають гіпоглікемічний ефект.

Різновиди чаю, склад та користь для діабетиків

Ароматний напій, який щодня вживають у кожному будинку, класифікується за кількома параметрами:

  • тип чайного куща та географічна точка зростання;
  • тривалість обробки, інакше ферментації (найтривалішою піддається чорний сорт, далі йде зелений та улун);
  • тип листя (байховий, гранульований, пакетований);
  • наявність ароматизаторів (м'ята, бергамот, жасмин та ін.).

Фіточай є збиранням лікарських трав, і від традиційного напою має тільки усталену назву.

Чорний та зелений чай

Користь чаю визначається його біохімічним складом. Листя рослини містить:

  • Алкалоїди: кофеїн, теобромін, теофілін – природні азотовмісні сполуки, що стимулюють функції нервової системи, що підвищують тонус організму та працездатність. Найбільша кількість алкалоїдів є у чорному чаї (елітні сорти містять до 5% кофеїну). У зеленому чаї стимуляторів значно менше.
  • Флавоноїди (в основному катехіни) – рослинні поліфеноли, що мають потужну антиоксидантну дію. Першорядне значення катехінів полягає в їх здатності блокувати вільні радикали, кількість яких при цукровому діабеті перевищує норму, що призводить до передчасного старіння клітин та розвитку онкологічних патологій. Крім антиоксидантної функції, флавоноїди підвищують еластичність капілярів, беруть участь у нормалізації білкового обміну, стимулюють ендокринну (внутрішньосекреторну) діяльність підшлункової залози. Зелений чай містить більше катехінів, ніж чорний сорт, оскільки піддається менш тривалій обробці, і зберігає хімічний склад свіжого листя рослини. Темний колір і терпкий смак чорного чаю надають теафлавіни – продукти окислення катехінів у процесі ферментації.
  • Дубільні речовини: танін, хінон, теотанін, які мають гіпотонічну, антимікробну, дезінфікуючу дію. Цими елементами зелений чай збагачений вдвічі більше, ніж чорний сорт.
  • Сапоніни – похідні рослинних глікозидів. Активізують синтез гормонів та вироблення ферментів, очищають кров, виводять ліпотропи низької щільності («поганий холестерин»), та перешкоджають його відкладенню на внутрішніх стінках судин. Мають діуретичну (сечогінну) властивість.
  • Вітаміни, мікро- та макроелементи. У чаях міститься багато калію, що підтримує водно-електролітний баланс в організмі та відповідає за стабільну роботу серця. Також залізо, марганець, магній, натрій. Розчинні сполуки фтору (фториди) підтримують здоров'я кісток, зубів та волосся. Присутність у напої практично всіх вітамінів груп забезпечує стабільність психоемоційного стану. Зелений різновид чаю містить у 2 рази більше аскорбінової кислоти, ніж цитрусові фрукти. Це забезпечує напою антимікробну, імуностимулюючу та протизапальну дію.

Чаї містять білки та амінокислоти, найважливішою з яких є теанін – природний релаксант та транквілізатор. Теанін підвищує настрій, стимулює увагу та пам'ять, заспокоює нервову систему. Переважає у зеленому вигляді напою. Зелений чай сприяє усуненню вісцерального ожиріння (відкладення жиру навколо внутрішніх органів), тому рекомендується діабетикам 2 типу із зайвою масою тіла.

Молочний улун

Ароматний китайський улун (інша назва – оолонг) відноситься до середньоферментованих сортів. Крім поліфінолів, вітамінів, мінеральних та дублювальних речовин, цей сорт напою багатий на ефірні масла, які активізуються в процесі обробки продукту. Улун є сильним профілактичним засобом від ускладнень, що супроводжують цукровий діабет. Оолонг здатний знизити тиск, позбавити цефалгічного синдрому (головного болю), очистити судини, усунути симптоми тахікардії (прискореного серцебиття).

Чай для діабетиків: види, особливості вживання при цукровому діабеті

Регулярне вживання улуну ліквідує дисанію (розлад сну) Важливо! У чорний, зелений, улун та інші різновиди чаю при діабеті не можна додавати цукор. Вживання напою допускається лише у натуральному вигляді.

Монастирський чай

Монастирський чай від цукрового діабету є збором лікарських рослин. Кореляція натуральних природних компонентів надає напій лікувальними властивостями, що дозволяють досягти наступного ефекту:

  • зміцнити імунітет;
  • покращити зір;
  • знизити рівень цукру на крові;
  • полегшити навантаження на підшлункову залозу;
  • нормалізувати вуглеводний, ліпідний та білковий обмін;
  • позбутися зайвого холестерину та токсичних відкладень.

Діабетичний чай сприяє підвищенню тонусу, стабілізації серцевої діяльності, покращенню психоемоційного стану, допомагає гепатобіліарній системі функціонувати в оптимальному режимі. Суха трав'яна сировина для приготування цілющого напою містить кореневище лопуха та кульбаби, квітки ромашки, лікарський різновид моху, чорничне листя та ягідки. На основі традиційного рецепту випускається кілька варіантів монастирського чаю, що включають додаткові рослинні інгредієнти.

Наприклад, у зборі трав від виробника “Алтайські трави” містяться:

  • трави: галега (інакше, рута, козлятник), польовий хвощ, ромашка та звіробій;
  • висушені стулки стручкової квасолі;
  • ягоди шипшини та чорниці;
  • кореневище елеутерококу.

Напій на цій фітооснові готується інакше, ніж звичайний чай. У півлітровий чайник слід насипати 2,5 чайні ложки сухої сировини, до країв залити водою, температурою 80 °С. Витримати півгодини. Схема прийому включає два курси по 60 днів з двотижневим інтервалом.

Чай для діабетиків: види, особливості вживання при цукровому діабеті

При лікуванні Монастирським збором не рекомендується вживати додаткові протидіабетичні відвари та настойки.

Лікарський засіб приймається три рази на день перед їдою. Зберігатися напій повинен у холодильнику. Перед початком використання трав'яної суміші необхідно порадитися з ендокринологом. Замовити монастирський трав'яний збір від діабету можна в інтернет-аптеці або на спеціальних сайтах. Стограмова пачка коштує близько двохсот рублів.

Іван чай

Іван-чай – рослина з науковою назвою кипрей вузьколистий, відноситься до фіточая. Напій має заспокійливу та протимікробну дію. Зміцнює імунітет та стінки судин, нормалізує обмін речовин. Кіпрій рекомендується при захворюванні 2 типу, оскільки здатний підвищувати сприйнятливість клітин до інсуліну. Фіточай заварюється з розрахунку 3 чайні ложки на 500 мл води та настоюється перед вживанням не менше чверті години.

Слід враховувати, що кипрей має протипоказання до застосування: варикозне розширення вен на ногах та в перианальній ділянці (геморой), запалення венозних стінок з утворенням тромбу (тромбофлебіт), перинатальний період у жінок. Із обережністю вводять в раціон при хронічних захворюваннях органів травлення. Вживання кіпрю допускається тільки з дозволу лікаря.

Каркаде

Напій готується із висушених квіток суданської троянди (гібіскуса), і жодного відношення до традиційного чайного куща не має. Цінність каркаде для діабетиків полягає в його терапевтичних властивостях по відношенню до гіпертонії та гіперхолестеринемії. Гібіскус добре знижує АТ (артеріальний тиск) та рівень холестерину в крові.

При стабільно високих показниках артеріального тиску квіти необхідно не заварювати, а заливати холодною водою на ніч і пити перед сніданком. Завдяки вмісту рутину, суданська троянда перешкоджає ламкості та руйнуванню капілярів. Каркаде сприятливо впливає на стан гепатоцитів (печінкових клітин), підвищуючи функціональні можливості печінки.

Гібіскус використовується як компреси при діабетичних ускладненнях, пов'язаних з ураженням шкірних покривів. Для чоловіків діабетиків суданська троянда є природним стимулятором потенції. Протипоказаннями є гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунка, гіпотонія.

Важливо! На початковому етапі введення у меню каркаді діабетику необхідно контролювати показники цукру та артеріального тиску після вживання напою.

Чайний гриб

Чайний гриб, інакше «маньчжурський» чи японський є живий організм – мутуалізм (взаємокорисне співжиття) оцтовокислих бактерій і дріжджів. Зростання гриба відбувається в живильному середовищі, що складається із завареного чорного чаю та цукру. У процесі хімічних реакцій утворюються спирти, органічні кислоти (яблучна, оцтова та інших.), ферменти. У складі повноцінно дозрілого напою містяться: вітаміни В-групи, аскорбінка, цинк, йод, кальцій.

Через наявність цукру діабетикам рекомендується розбавляти напій холодною кип'яченою водою. Регулярне вживання чайного гриба дозволяє нормалізувати метаболізм, стабілізувати артеріальний тиск, активізувати роботу головного мозку, зменшити показники холестерину в крові, підвищити імунітет, посилити регенераційні можливості шкіри.

Скільки можна пити чайного гриба щодня залежить від індивідуальної реакції організму на напій. Крім корисних компонентів, рідина містить незначну кількість етанолу (близько 2,5%). При цукровому діабеті не рекомендується вживати на день більше однієї склянки розведеного гриба в три прийоми. Протипоказаннями є подагра, мікози різної етіології, виразка, гіперацидний гастрит.

Чай для діабетиків: види, особливості вживання при цукровому діабеті

За чайним грибом необхідно доглядати, як за будь-яким живим організмом

Аптечні трави проти діабету

Готові лікарські збори розфасовані у зручні фільтрпакети та супроводжуються інструкцією із застосування. Підходять для інсуліннезалежних пацієнтів та діабетиків 1 типу. Підібрати оптимальний склад допоможе ендокринолог, що лікує, з урахуванням індивідуальних особливостей перебігу хвороби.

Найменування склад Виробник
Чай Евалар Біо у діабеті. Природна сила Алтаю листя кропиви, брусниці, смородини, козлятник, гречка, ягоди шипшини Фармацевтична компанія “Евалар” (Росія)
Арфазетін Е плоди чорниці та шипшини, трави: звіробій, хвощ, ромашка, корінь аралії маньчжурської, стулки стручкової квасолі Фітофарм ВКФ (Росія), Іван-Чай ЗАТ (Росія)
Оліджим трава козлятника, листя кропиви, смородини, брусниці, плоди шипшини, квітки гречки Фармацевтична компанія “Евалар” (Росія)
«Анти-діабет» із чорницями квасоляні стулки, пташиний горець, польовий хвощ, кореневища лопуха, ягоди та листя чорниці “Алтайський кедр” (Росія)
Фіточай цукрознижувальний плоди чорноплідної горобини, кизилу та шипшини, листя стевії та кропиви, хвощ, козлятник, стулки стручкової квасолі, коріння кульбаби, звіробій ТОВ «Ключі здоров'я» (Україна)
Фіточай діабетичний “Ніка фарм” топінамбур, звіробій, листя кропиви, ягоди шипшини ТОВ «Ніка-Фарм» (Казахстан)
Фіточай Фітодіабетон чорниця (ягоди), листя кропиви та подорожника, коріння цикорію та елеутерококу трава спориш, деревій, шипшина, квіти липи Компанія «Здоров'я нації» (Росія)
Фітозбір Діабетекс, серія Алтайські трави ягоди чорноплідної горобини та чорниці, кориця, трава манжетки, кропиви, козлятника, коріння цикорію ТОВ “Алсу” (Росія)

Допоміжні засоби при терапії цукрового діабету – це рослинні компоненти, які мають гіпоглікемічну дію. Найбільш корисними добавками до чорного та зеленого чаю є: кориця, імбирний корінь, шавлія, ягоди калини, листя та ягоди чорниці.

Відгуки

Анатолій:
Про «Монастирський чай» багато чув, але внаслідок природного скептицизму, до певного часу не пробував. Лікував діабет інсуліном і регулярно порушував дієту. У результаті серйозно постраждав зір. Лікарі ставили діагноз діабетичної ретинопатії. Настав час серйозно зайнятися своїм здоров'ям. Перепробував різні трав'яні збори, але жоден з них не порівняється з «Монастирським чаєм». За рік лікування мені вдалося знизити цукор та на 2 одиниці відновити зір. Дуже шкодую про своє безвідповідальне ставлення до хвороби. Проблему із зором можна було попередити за допомогою цього чудо-чаю. Анастасія:
Діабет діагностували три роки тому. Крім медичних препаратів, курсами п'ю різні вітаміни та БАДи. Однією з найрезультативніших для мене стала біологічно активна добавка Оліджим у поєднанні з однойменним діабетичним чаєм. До складу чаю входять трави галега та кропива, шипшина, листя смородини та брусниці, а БАД містить інулін та тропічну рослину джимнему. Після кожного курсового прийому відзначається стабільне зниження цукру. Показники вдається тримати гаразд протягом перерви між курсами лікування. Валентина:
Діабет 2 типу у мене вже давно. Як більшість діабетиків, лікуюсь Метформіном, намагаюся дотримуватися дієти. Лікар рекомендував на додаток попити трави. Протидіабетичні аптечні збори мій організм відкидав категорично. Методом спроб і помилок підібрала собі чудовий засіб: зелений чай з імбиром. Корінь імбиру натираю на дрібній тертці, заливаю гарячою водою (не окропом), наполягаю годину-півтори, і виливаю в свіжозаварений зелений чай. І смачно, і цукор у нормі, і від застуди корисно.

EuroMD
Додати коментар