Чому організму важливий йод та як зрозуміти, що цей мікроелемент у дефіциті?

Чому організму важливий йод та як зрозуміти, що цей мікроелемент у дефіциті?

Пояснила лікарка.

Чому організму важливий йод, як зрозуміти, що цей мікроелемент у дефіциті, а також до чого призводить надлишок йоду, дізнався у Наталії Власової , лікаря вищої категорії, терапевта, профпатолога, онколога Саратовського технологій управління ризиками здоров'ю населення».

Йод – одне з найважливіших мікроелементів, необхідні підтримки здоров'я нашого організму, добова потреба у ньому становить середньому 100-200 мкг. При цьому, їжа – не єдине джерело йоду, ми також отримуємо його з водою, якщо, звичайно, грунт і вода багаті на цю речовину.

Насамперед йод важливий для нормальної роботи щитовидної залози, гормони якої безпосередньо впливають на роботу головного мозку та імунну систему організму.

Ознаки нестачі йоду і чим небезпечний його дефіцит

Про нестачу йоду можна судити за станом шкіри: вона стає сухою, втрачає еластичність, набуває воскового відтінку. Надмірна вага та запори – також ознака нестачі мікроелемента, оскільки в такому стані порушується обмін речовин.

При вираженому йододефіциті страждає і серцево-судинна система: низький артеріальний тиск, часті серцебиття, аритмії. У жінок може порушуватись менструальний цикл, нерідко розвивається безплідність, а у чоловіків – імпотенція.

Через нестачу йоду знижується інтелект, здатність до концентрації уваги, порушується пам'ять, людина скаржиться на втому, слабкість та апатію.

А хронічний брак йоду може стати причиною збільшення щитовидної залози, яка, збільшуючись, здавлює розташовані поряд органи та викликає кашель, утруднення ковтання і навіть напади ядухи.

Більше морепродуктів

Для усунення дефіциту йоду в організмі необхідно збагатити раціон продуктами, що містять цей мікроелемент. Найкориснішими вважаються морепродукти: морська капуста, кальмари, креветки, ікра, хек, мінтай, тріска.

У менших кількостях йод міститься в річковій рибі, яйцях, яловичині, молоці, злаках, грибах, деяких овочах та зелені. Присутній цей мікроелемент у бананах, апельсинах, лимонах, дині, ананасах та хурмі.

При приготуванні страв рекомендується використовувати йодовану сіль, яку додають до готової їжі, а також звертати увагу на додатково збагачені йодом молоко, хліб, яйця, мінеральну воду та інші продукти.

Що відбувається, коли надлишок йоду

Надлишок йоду, або гіпертиреоз, також є небезпечним для здоров'я, оскільки у високих концентраціях цей мікроелемент токсичний і може призвести до розладу нормального функціонування щитовидної залози.

Базедова хвороба – друге захворювання надлишку йоду, при якому захисні сили організму починають бачити в органі, що змінив природний ритм своєї роботи, вороже тіло. Імунна система починає атакувати залозу лейкоцитами, а вона, спровокована цим, лише посилює свою роботу.

Тому, не знаючи, який у вас рівень йоду, не варто безконтрольно приймати йодовмісні препарати.

Лікування та профілактика

При вираженому йододефіциті необхідно звернутися до ендокринолога, щоб після дослідження гормонального фону лікар міг дійти невтішного висновку про нестачу цього мікроелемента і призначити лікарські препарати.

Самостійно приймати вітаміни та БАДи не рекомендується, інакше можна лише нашкодити організму.

Надлишок йоду серйозніший, ніж його нестача, і лікується це захворювання комплексно: медикаментозно, хірургічно, а також проведенням курсу терапії радіоактивним йодом. Лікування також призначає ендокринолог.

А профілактикою надлишку йоду в організмі є ізоляція можливих джерел загрози, наприклад зміна виду діяльності, якщо робота пов'язана з небезпекою отруєнням йоду. Також можна харчуватися дієтою, яку в індивідуальному порядку на основі аналізів розробляє дієтолог.

EuroMD
Додати коментар