Дієта для підшлункової залози для лікування панкреатиту

Підшлункова нерідко страждає від запальних захворювань. Щоб досягти максимального терапевтичного ефекту, лікарі рекомендують не тільки приймати медикаменти, але й дотримуватися спеціальної дієти. Таке харчування допомагає зупинити запальний процес, уникнути ускладнень патології. Дієта для підшлункової залози (ПЗ) має ряд правил та особливостей, можна вибрати кілька варіантів харчування, залежно від захворювання та його форми.

Причини захворювання підшлункової залози

Патології, що вражають підшлункову, негативно впливають на організм у цілому, характеризуються болем та диспепсичними розладами (симптомами порушення травлення). Заліза має невеликі габарити та вагу, але вона дуже важлива для правильної роботи травної системи, орган несе відповідальність за вироблення інсуліну та ферментів. Основні причини розвитку гострого/хронічного панкреатиту у жінки або чоловіка:

  • уроджені патології розвитку (генетика);

  • неправильний раціон харчування;

  • аномалії будови дванадцятипалої кишки, жовчовивідних шляхів;

  • хронічний алкоголізм;

  • вплив канцерогенів, токсинів;

  • інфекційні захворювання;

  • сильні стреси;

  • утруднене виведення секрету органу, спричинене пухлиною;

  • травма підшлункової;

  • заліза може запалитися при супутніх патологіях (гепатит, цукровий діабет, холецистит тощо).

Загальна симптоматика

Першими симптомами запалення у підшлунковій є нудота, тяжкість та біль у животі. Найчастіше ці ознаки виникають після вживання алкоголю чи конкретних продуктів харчування. Основні клінічні симптоми запалення підшлункової залози:

Дієта для підшлункової залози для лікування панкреатиту

  1. Больові відчуття у верхньому відділі живота. Підшлункова має велику протяжність, тому дискомфорт може виникнути праворуч або ліворуч. Коли запалюється весь орган, то біль стає оперізуючим.

  2. Зміна стільця. У більшості випадків кал хворої людини рясно виділяється, відрізняється пінистою консистенцією і містить шматочки неперетравленої їжі. Іноді з'являється діарея чи, навпаки, запор.

  3. Запалення підшлункової супроводжується нудотою (постійною або недотримання дієти). Відзначається часте блювання, яке не полегшує стану.

  4. Підвищена температура – це ще один симптом панкреатиту, але не завжди проявляється. Для гострої форми запалення характерна гарячка.

  5. Відчуття здуття, розпирання всередині живота, посилення перистальтики кишок. Якщо панкреатит протікає тривалий час, то здавлюються жовчні протоки, а симптоми не змінюються, але додаються жовтушність та свербіж шкірного покриву.

Особливості лікування

Для успішної терапії панкреатиту та його запобігання слід дотримуватися певних правил. Особливості терапії та профілактики хвороб підшлункової залози:

  1. Рекомендується правильно харчуватися. Раціон має бути фізіологічно повноцінним, у меню включають продукти із простими вуглеводами. Виключають смажену, гостру, мариновану, копчену їжу або зводять її до мінімуму.

  2. Надмірне вживання цукрового піску, солі призводить до порушення обміну речовин.

  3. Варто вести активний спосіб життя, більше рухатись, гуляти на свіжому повітрі, робити нескладні фізичні вправи. Гіподинамія (збій функцій організму, викликаний обмеженням рухової активності) негативно позначається на метаболізмі, внаслідок застійні явища порушують перетравлення їжі та призводять до запалення підшлункової залози.

  4. Переїдання теж негативно впливає на процес травлення, функціонування підшлункової та сусідніх органів.

  5. Потрібно відмовитись від шкідливих звичок: куріння, алкоголю, наркотиків.

  6. Лікарські препарати можна приймати лише за призначенням лікаря-гастроентеролога, дотримуватися дозволеного дозування, інакше пацієнт ризикує посилити проблеми зі здоров'ям.

  7. Варто регулярно проходити медогляд, щоби своєчасно розпізнати симптоми панкреатиту.

  8. Якщо у хворого цукровий діабет першого типу, то при панкреатиті та каменях потрібно суворо дотримуватися дієтичного харчування, щодня робити уколи інсуліну, підраховувати хлібні одиниці (ХЕ), а також користуватися таблицями глікемічного та інсулінового індексів.

Чим корисне лікувальне харчування при захворюванні підшлункової залози

Терапевтичний процес завжди включає спеціальну дієту. Новий раціон харчування у перші дні повинен містити рідку їжу з вуглеводами. Таке меню починає стимулювати виділення секреції шлунка та підшлункової. Меню включає овочеві пюре, молочні каші, кисіль із фруктового соку. Далі воно розширюється, тобто збільшується обсяг їжі, її енергетична цінність, додаються інші продукти.

Правильна дієта для лікування підшлункової залози повинна бути складена так, щоб досягти максимум механічного, хімічного та термічного щадіння органів шлунково-кишкового тракту (ЖКТ). Якщо тривалий час вживати теплу їжу частими і невеликими порціями, то знижується навантаження на травний тракт, підшлункова повністю відновлюється, відновлюються її функції.

Правила та принципи дієти

Щоб дієта при хворій підшлунковій залозі була ефективною, потрібно дотримуватися низки нескладних правил. Лікувальне або профілактичне харчування засноване на таких принципах:

  1. Кількість білка в щоденному раціоні не перевищує 150 грам.

  2. Потрібно виключити речовини, які можуть викликати механічні подразнення слизової оболонки органів (солона, копчена, смажена їжа).

  3. Достатня кількість вуглеводів – від 300 до 350 г на добу. При цьому потрібно обмежити продукти з легкозасвоюваним цукром (рафінад, мед, варення тощо).

  4. Рекомендується дотримуватись дробового живлення. Їда відбувається через однакові проміжки часу невеликими порціями.

  5. Не можна вживати алкогольні напої.

  6. Потрібно прибрати з меню продукти, що активізують вироблення шлункової рідини (міцні м'ясні, рибні та овочеві бульйони, соуси з їх додаванням).

  7. Варто звести до мінімуму міцну каву та чай.

  8. Дієтологи рекомендують регулярне вживання їжі, яка запобігає запорам (кисломолочним напоям, яким не більше доби з дня випуску).

Дієта при захворюванні підшлункової залози – особливості дієтичного столу

Спеціально для людей, які страждають від запальних захворювань ПЗ, гастроентерологи розробили кілька варіантів дієт. Кожна з них має свої особливості та показання:

  1. За наявності гострої стадії панкреатиту або його хронічного перебігу призначають дієту №5П (1 варіант). Вона допомагає створити стан максимального підшлункового спокою, усунути болі. Такий тип харчування механічно щадить травні органи (шлунок, кишечник, дванадцятипалу кишку), знижує рефлекторну збудливість жовчного міхура.

  2. Другий варіант дієтичного раціону №5П призначається на стадії стихання гострого запалення або загострення (не різкому) хронічного панкреатиту. Лікувальне харчування дозволяє запобігти рецидивам та активному розвитку захворювання, скоригувати нутритивні порушення в організмі.

  3. Дієта для підшлункової залози №5П/9 являє собою збалансований раціон, який підходить для терапії та контролю цукрового діабету 1 та 2 типу у поєднанні з панкреатитом. Таке харчування нормалізує обмін вуглеводів та допомагає уникнути порушень жирового обміну.

Варіанти лікувального столу №5П

Дієтичне харчування для підшлункової залози призначає лікар гастроентеролог. Він орієнтується на рівень тяжкості запального захворювання. Існує два варіанти раціону №5П:

Дієта для підшлункової залози для лікування панкреатиту

  1. Перший є щадним режимом, який відмінно підходить при гострій формі панкреатиту та рецидиві хронічного захворювання. Дієту призначають із третьої доби запалення. Протягом семи днів вживають напіврідку низькокалорійну їжу 6-8 разів на добу по 100-200 г. В останні дні тижня дозволено їсти страви напівв'язкої консистенції. Меню включає рідкі каші, слизові оболонки, пюре з овочів (збити блендером), кисіль з натуральних соків. До кінця дієти можна їсти білкову їжу. Збільшення обсягу товарів теж дозволено.

  2. Другий варіант дієти №5П прописують у тих випадках, коли гостра стадія запалення вщухає або загострення хронічного панкреатиту проходить у легкій формі. Такого лікарського раціону доведеться дотримуватися довго – до 1 року. Можна включати в меню білки та прості вуглеводи, жири – не більше ніж 70 г на день. Дозволено їжу, приготовлену на пару або відварену. Перші кілька днів краще їсти лише протерті продукти, а потім переходити на подрібнені. Не можна вживати жирне м'ясо, є обмеження щодо фруктів та овочів, рослинної олії, соків, солі та цукру.

Дієта № 5П/9 при клінічних ознаках розвитку цукрового діабету

Коли у пацієнта з хронічною формою панкреатиту з'являються симптоми розвитку діабету, лікувальна дієта складається з урахуванням порушеного обміну вуглеводів та інших нюансів. Як правило, призначається раціон 5П/9. Він по більшості пунктів збігається з дієтою 5П, але остання більш щадна. При поєднанні цукрового діабету та запалення підшлункової пацієнт приймає їжу по 6 разів на добу невеликими порціями. Не можна включати в меню прості вуглеводи, збільшується кількість клітковини, а 50% жирів посідає продукти рослинного походження.

Надмірне підвищення рівня глюкози в крові після їди небезпечне для здоров'я діабетика. У кожного продукту є свій глікемічний індекс (є спеціальна таблиця), чим цей показник менший, тим більше їжа підходить хворому. Харчування при хворобі підшлункової залози та діабеті повинно включати лише дозволені продукти. Серед них:

  • крупи (крім рису та манки);

  • хліб;

  • ягоди, овочі, фрукти, у 100 г яких не більше 5 г вуглеводів (наприклад, цвітна капуста, огірок, кабачок);

  • потрібно обмежити кількість фруктів та овочів, де на 100 г 5-10 г вуглеводів (морква, мандарини, буряк, апельсини);

  • меню має включати вітаміни, мікро- та макроелементи.

Є й список обмежень. Зовсім не можна вживати:

  • сіль (не більше 6 г, якщо без неї зовсім не смачно);

  • продукти, що утворюються під час смаження;

  • пурини (екстрактивні азотисті речовини);

  • продукти, що викликають здуття живота, бродіння у кишечнику (наприклад, бобові, білокачанна капуста);

  • їжа багата на кальцій, ліпотропні речовини (яловичина, нежирний сир, яйця, риба, горіхи, вівсянка);

  • продукти, які можуть спричинити подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту (часник, перець, цибуля).

Що можна їсти при запаленні підшлункової залози

Існує ряд продуктів харчування, які можна їсти при панкреатиті. Дієтичне харчування включає:

  1. Супи овочеві, з вермішелі, круп, з невеликою кількістю сметани або олії.

  2. Нежирне м'ясо: індичка, телятина, курка, кролик (готувати на пару або відварювати).

  3. Курячі яйця. Можна готувати омлет із білків, а жовток іноді додавати в суп чи салат.

  4. Хліб. Дозволено вживати пшеничний, бажано злегка підсушені сухарі (до 300 г на добу).

  5. Молоко. Цілісне рідко, але його можна додавати в напої або воду для приготування каші, соусу. Краще замінити його нежирним сиром, кефіром або вершками (у малій кількості).

  6. Риба відварена або на пару, можна їсти тільки річкову (щука, окунь, судак) або нежирну морську (палтус, камбала, тріска).

  7. Можна включати в меню 80 г рослинного жиру за день (оливкова або очищена олія без теплової обробки).

  8. Фрукти: запечені кислі яблука, рідше – банани.

  9. Борошно, крупи. Для дієти чудово підходять напіврідкі каші на воді або нежирному молоці з рису, манки, вівсянки, гречки. Також можна приготувати молочний вермішельовий суп.

  10. Овочі, зроблені на пару або відварені: морква, картопля, гарбуз, кабачки, буряк, броколі та цвітна капуста.

  11. Напої: чай з ромашки, шипшини, м'яти, трохи мінеральної води без газу.

  12. Дозволені десерти при панкреатиті – компот або желе із цукрозамінником, ягідний кисіль.

Що не можна їсти при панкреатиті

Щоб терапія пройшла успішно і не виникло ускладнень, не можна їсти деякі продукти. Лікувальна дієта виключає:

Дієта для підшлункової залози для лікування панкреатиту

  1. Смажені страви з яєць, м'яса, тіста (оладки, пиріжки, млинці). Жирна риба, птах (качка, гусак), м'ясо (баранина, свинина), кулінарний жир, сало.

  2. Копченість, рибна ікра, ковбаса, субпродукти.

  3. Мариновані, квашені овочі, будь-які консерви (стимулюють вироблення секрету панкреатичного соку).

  4. Прянощі, гострі приправи, томатний та м'ясний соуси, гірчиця, хрін, перець, імбир.

  5. На початковій стадії дієти: сирі фрукти, овочі (можна лише тушковані та запечені). Трохи пізніше вводяться сирі інгредієнти, але у невеликій кількості.

  6. При нормальній переносимості дозволені помідори.

  7. Борщ, міцний бульйон, щі, окрошка.

  8. Газовані напої, алкоголь, міцний чай та кава, какао, виноградний сік.

  9. Кондитерські вироби, морозиво, шоколад, варення, повидло, джем.

  10. Здуття кишок викликають банани, родзинки, виноград, фініки.

  11. Кисломолочні продукти із підвищеною кислотністю, кислі фрукти, ягоди (вишня, лимон, апельсин, ківі).

  12. Грубі овочі, які дратують слизову оболонку травного тракту: редис, редька, ріпа, бобові, білокачанна капуста, щавель, гриби, цибуля, бруква.

  13. Чорний та свіжий хліб, випічка.

  14. Грубі види макаронних виробів, пшоно, кукурудзяна, ячна, перлова крупи.

  15. Продукти з наявністю сполучної тканини: хрящі, шкіра, сухожилля.

Зразкове меню на тиждень

Дієта для лікування підшлункової залози має бути різноманітною, збалансованою, із вмістом корисних продуктів. Поєднання дозволених інгредієнтів дає шанс харчуватися смачно, відчувати ситість та відсутність дискомфорту. Зразкова схема меню на один тиждень для дорослої людини:

День тижня Сніданок Обід Полудень Вечеря
Понеділок Нежирний сир із грушею чи половинкою банана. Пісний суп із вівсянкою, макарони з відвареною куркою, кисіль із ягід. Омлет із білків із зеленню, компот із сухофруктами. Сирна запіканка, компот або кисіль.
Вівторок Рисова чи гречана каша, омлет, чай. Курячий суп, каша з гарбуза, фруктовий кисіль. Вівсянка зі свіжими ягодами. Картопляне пюре, рибний паштет, кисіль.
Середа Відварене м'ясо птиці, вівсяна каша та кефір.

Гарбузове пюре, риба (у пароварці), малиновий чай.

Сирна запіканка, банан або кисле яблуко. Рагу з кабачками та куркою, компот.
Четвер Варена риба, гречка чи рис, кисіль.

Вегетаріанський крем-суп, макарони, салат з яловичиною або індичкою, желе.

Омлет із білків, відвар шипшини. Сир, неміцний чай.
П'ятниця Шматок хліба, відварене яйце, фруктовий кисіль. Курячий рулет, овочевий суп, компот. Парна яловича котлета, рис чи греча. Запечена риба, пюре, кефір.
Субота Чай, мус фруктовий. Овочевий суп, картопля варена, котлета з риби, чай. Шматок хліба, макарони, овочевий салат, компот. Перловка, нежирний кефір, легкий салат.
Неділя Рисова каша, чай. Гречка з м'ясним суфлем, молочний суп. Чай, сирна запіканка. Картопля запечена, відварена курка, тефтелі, кефір.

Особливості дитячого меню

Коли у дитини з'являються симптоми запалення підшлункової залози, призначають стандартну лікувальну дієту. Єдина відмінність: у раціоні має бути більше каш та супів-пюре. Діти раннього віку (до 5-7 років) переносять захворювання легше та за короткий період, ремісія настає через тиждень. За правилами дієти заборонено давати дитині сіль, тваринні жири, прості вуглеводи. Їх можна замінити білковою ситною їжею. Дитяча дієта для підшлункової залози (зразкове меню):

  1. Сніданок: чай на травах, вівсянка.

  2. Обід: курячий бульйон, гарнір із картоплі, відвар шипшини.

  3. Вечеря: рисова каша з молоком, слабкий чай, трохи галетного печива.

  4. Перед сном: запечене яблуко, домашній кисіль.

Відео

EuroMD
Додати коментар