Дієта при панкреатиті: що можна і не можна їсти. Поради експертів

Дієта при панкреатиті: що можна і не можна їсти. Поради експертів

Що таке панкреатит

Панкреатит – це захворювання, яке розвивається через запалення підшлункової залози. З різних причин травні ферменти не викидаються у дванадцятипалу кишку та активізуються у залозі. У результаті відбувається ушкодження внутрішніх тканин органу, чи, простіше кажучи, самоперетравлення.

Розрізняють два типи панкреатиту – гострий та хронічний. У першому випадку запалення виникає раптово або протягом кількох днів. Для гострого панкреатиту характерні:

  • почуття нудоти чи блювання;
  • висока температура (понад 38 градусів);
  • сильний біль у животі;
  • діарея.

До найчастіших причин гострого панкреатиту в медицині відносять жовчнокам'яну хворобу та зловживання алкоголем.

Хронічний панкреатит розвивається протягом багатьох років через регулярне запалення. У цьому випадку пошкодження органу, як правило, вже необоротні. На хронічне запалення підшлункової вказують такі симптоми:

  • біль у животі (від легкої до сильної);
  • зниження ваги;
  • нудота та блювання;
  • діарея;
  • пожовтіння шкіри та очей;
  • періодичні загострення запалення;
  • зниження вироблення інсуліну та ферментів.

До хронічного панкреатиту найчастіше призводить не лише тривале зловживання алкоголем чи куріння, а й аутоімунні та генетичні фактори (наприклад, муковісцидоз).

При легких формах захворювання лікування може обмежитися спеціальною дієтою та ферментною підтримкою. У важких випадках медики вдаються до стероїдної терапії або оперативного втручання – аж до повного видалення підшлункової.

Що не можна їсти при панкреатиті: поради лікаря та дієтолога

Пацієнтам з панкреатитом медики рекомендують дотримуватись дієти з високим вмістом білка та поживних речовин. При цьому слід утримуватися від алкоголю, жирної та смаженої їжі.

Оцінка необхідного харчування проводиться індивідуально і лише лікарем. Але існує низка загальних рекомендацій гастроентерологів хворим на панкреатит.

  1. М'ясо: жирні свинина та яловичина, ковбаса, копченість, гусак, качка, м'ясні консерви, сало.
    «Переварювання продуктів із високим вмістом жиру потребує підвищеної секреції ліпази — одного з ферментів підшлункової залози, що може спровокувати загострення панкреатиту. Проте повністю відмовлятися від жирів у раціоні харчування не можна, оскільки вони необхідні синтезу гормонів і ферментів, для побудови оболонок нервових волокон і клітинних мембран, підтримки нормального стану шкіри».
  2. Риба: жирні сорти – сьомга, форель, лососева ікра, копчена та солона риба, рибні консерви.
    “Копчення передбачає маринування продуктів з використанням великої кількості добавок, солі та їх обробку продуктами горіння (димом), що призводить до подразнення та зайвої стимуляції всього травного тракту і може спровокувати загострення панкреатиту”.
  3. Овочі/гриби: болгарський перець, цибуля, баклажани, ріпа, редька, редис, часник, овочеві консерви, капуста білокачанна, гриби в будь-якому вигляді, шпинат, щавель, квасоля, боби, сочевиця.
    «Вищеперелічені овочі мають подразнюючу дію на ШКТ, важкі для перетравлення, вимагають посиленого вироблення ферментів підшлункової залози, що загрожує загостренням. Крім того, рослинний білок, що міститься в бобових, може посилити газоутворення в просвіті кишечника».
  4. Фрукти: консерви фруктові, свіжі (термічно не оброблені) фрукти, ягоди.
    «Що міститься в цих продуктах кислота нерідко чинить подразнюючу дію на ШКТ і посилює вироблення шлункового соку і всіх травних ферментів».
  5. Молочні продукти: молоко, сметана, вершки з підвищеною жирністю, тверді сири, сир плавлений, жирний сир.
    «Продукти з підвищеним вмістом жиру вимагають посиленого вироблення ферментів підшлункової залози».
  6. Хліб/солодке: дріжджові вироби, свіжий хліб, кондитерський крем, шоколад, морозиво, тісто пісочне, житній хліб, здоба.
    «Є джерелом великої кількості швидкозасвоюваних вуглеводів, які провокують швидкий викид значної кількості інсуліну. А це супроводжується стимуляцією підшлункової залози. Її перевантаженню сприяє також поєднання великої кількості вуглеводів та жирів у здобі, кремах та випічці».
  7. Напої: кислі та солодкі соки (апельсиновий, виноградний, вишневий, томатний), кава, чорний чай, алкогольні та газовані напої.
    «Кислота, що міститься в них, подразнює ШКТ і посилює вироблення шлункового соку і всіх травних ферментів, що може призвести до загострення панкреатиту. Лише у період стійкої ремісії захворювання іноді дозволяються розведені водою соки. Алкоголь та газовані напої дратівливо діють на слизову оболонку всього травного тракту. Відомо, що у великому відсотку випадків загострення панкреатиту пов'язане саме з алкоголем та його токсичним впливом на підшлункову залозу».
  8. Крупи: важкі для травлення бобові (горох, квасоля, сочевиця), кукурудза.

Що можна їсти при панкреатиті

  1. М'ясо: телятина, яловичина, індичка, курка (переважно грудка), кролик, баранина пісна.
    «Жирові прошарки, що трапляються, обов'язково ретельно зрізають. М'ясо відварюють, готують на пару. У період стійкого покращення іноді допустиме запікання у рукаві без маринування».
  2. Риба: судак, тріска, мінтай, щука, сазан, окунь, хек, путасу.
    «У відвареному вигляді, на пару. Припускати (гасити в малому обсязі води) не рекомендується, тому що це сприяє утворенню екстрактивних подразнюючих речовин».
  3. Крупи: гречана та манна крупи, вівсяні та пшеничні пластівці, рис.
    «Пшенная і ячна крупи допустимі нечасто, лише за хорошої переносимості».
  4. Овочі: кабачки, гарбуз, морква, цвітна капуста, свіжий зелений горошок, картопля, буряк, огірки. Помідори (зрілі, некислі, без шкірки).
    «Переважно у відвареному вигляді або на пару. Помідори вводяться в період стійкого поліпшення в невеликій кількості і лише за хорошої переносимості.
  5. Фрукти: яблука (некислі та не дуже солодкі). Груші, диня, некислі сливи, банани.
    «У запеченому вигляді або у складі компотів, киселів, желе, мусів, пастили. Оптимально підходять яблука (не кислі та не дуже солодкі), сухофрукти (у невеликій кількості). Запечені груші, диня, некислі сливи, банан припустимі за хронічної форми».
  6. Молочні продукти: сир, знежирений сир, ацидофілін, кефір, нежирні йогурти без добавок, кисле молоко.
    «Усі продукти лише нежирні. Молоко в основному йде як добавка до каш та напоїв, у складі суфле та омлетів. Сир – дозволені нежирні сорти в невеликій кількості, причому лише як добавка до страв».
  7. Хліб: пшеничний.
    Хліб рекомендується несвіжий, підсушений. Печиво вживається нечасто, причому воно має бути нездобним, галетним».
  8. Напої: чай, компоти, киселі, соки домашні, напої з ягід.
    Неміцний чай (можна з невеликою кількістю лимона) з листової заварки, неконцентровані компоти та киселі з некислих фруктів, мінеральна вода без газу (Есентуки, Боржомі), настій шипшини. Домашні соки із овочів. Напої з ягід – горобини, смородини, малини».
  9. Яйця: перепелині та курячі.
    «Переважні парові та запечені омлети, але можуть використовуватися й інші способи приготування».
EuroMD
Додати коментар