Любителям хмелі-сунелі: названо прянощі, що швидко знижують рівень шкідливого холестерину

Любителям хмелі-сунелі: названо прянощі, що швидко знижують рівень шкідливого холестерину.

Названа пряність, що сприяє зниженню рівня холестерину.

Що таке шкідливий холестерин?

Холестерин – це, мабуть, один із найвідоміших і найширше вживаних медичних термінів. Говорячи простіше, це речовина, схожа на жир, що міститься у складі мембран всіх клітин тварин та людини. Він відповідає за стійкість клітинних мембран, синтез стероїдних та статевих гормонів, вітаміну D та жовчних кислот.

Про поганий холестерин лікарі говорять, коли всередині кровоносних судин утворюються так звані бляшки холестерину. Вони перешкоджають нормальному руху крові, підвищують ризик ішемічної хвороби серця, інфарктів та інсультів.

Найкращий помічник у боротьбі з холестерином

Нещодавно американські вчені з’ясували, що усунути проблему зі шкідливим холестерином допомагає відома всім пряність – насіння пажитника.

Ця однорічна рослина сімейства бобових відома з давніх-давен. Сьогодні його вирощують на півдні Європи, у Західній Азії та у Північній Африці.

Для вивчення впливу цієї прянощі на рівень холестерину фахівці вивчили різноманітні бази даних. В результаті вчені виявили, що насіння пажитника мало «статистично значний» ефект зниження холестерину на 15-33 відсотки. Такого висновку дослідники дійшли, вивчивши наукові роботи колег із різних країн. Позитивний ефект був відзначений авторами експериментів у п’яти наукових працях.

Більше того, в одному дослідженні вдалося вирахувати закономірність, що листя пажитника знижують рівень холестерину відразу на 9 відсотків лише після одноразового застосування.

Дякуємо клітковині

Вчені пояснили позитивний ефект тим, що в насінні міститься багато корисної клітковини. Зокрема, розчинна клітковина, що поглинає воду, може зменшити всмоктування холестерину в кров.

EuroMD