Ось чому не у всіх пацієнтів з ожирінням розвивається діабет 2 типу

Ось чому не у всіх пацієнтів з ожирінням розвивається діабет 2 типу0

Діабет 2 типу – серйозне метаболічне захворювання, на яке страждає приблизно кожен десятий. Раніше відомий як діабет дорослих, це хронічне захворювання, що впливає на те, як організм засвоює глюкозу, цукор, який є ключовим джерелом енергії. Цей тип діабету часто пов’язаний із ожирінням.

Цукор накопичується в кровотоку, і, якщо його не лікувати, цей ефект ушкоджує багато основних органів, іноді до інвалідності або небезпечного для життя ступеня. Ключовим фактором ризику розвитку діабету 2 типу є надмірна вага, що часто виникає в результаті вживання занадто великої кількості жирів та цукру у поєднанні з низькою фізичною активністю.

Вчені прагнули дізнатися, які органи, біологічні шляхи та гени грають у цьому роль. Результати, які показують, що певний тип кишкового мікроба призводить до утворення білої жирової тканини, що містить клітини-макрофаги – великі клітини, які є частиною імунної системи – пов’язані з резистентністю до інсуліну.

Дослідники виявили, що мікроб Oscillibacter, збагачений західною дієтою, спричинює збільшення інсулінорезистентних макрофагів жирової тканини. Oscillibacter, ймовірно, не єдиний мікробний регулятор експресії ключового гена, який вони визначили – Mmp12 – і що шлях Mmp12.

«Дієта з високим вмістом жирів та цукру насамперед діє на білу жирову тканину, викликаючи пов’язане з мікробіотою пошкодження процесу синтезу енергії, що призводить до системної резистентності до інсуліну. Лікування, яке змінює мікробіоту пацієнта таким чином, щоб впливати на резистентність до інсуліну в клітинах макрофагів жирової тканини може стати новою терапевтичною стратегією для діабету 2 типу», – прокоментувала дослідження лікар-терапевт Ірина Андреєва.

Джерело: timesnownews

EuroMD
Додати коментар