Вагомі причини їсти більше макаронів виробів

Вагомі причини їсти більше макаронів виробів

У дієтичному харчуванні макарони прийнято вважати забороненою стравою. Але що якщо ми скажемо, що їсти їх можна і навіть потрібно?

Ситість

Почуття ситості — основне для будь-якої системи харчування, і дієтичної в тому числі. Адже якщо з кожним прийманням їжі ви досить насичуєте організм, ризик ситуативних перекусів (під час яких, зазвичай, вибираються не овочеві палички, а те, що потрапило під руку) зводиться до мінімуму. Макарони за рахунок своєї щільності дають відчуття ситості надовго, тому стануть відмінним варіантом для обіду, наприклад.

Калорійність

Це правда, що для схуднення ви повинні спалювати більше калорій, ніж отримуєте з їжею. Але при цьому навіть на суворій дієті, щоб вона не шкодила, а допомагала, калорійність повинна становити близько 1000. Хоча нагадаємо, що тривалість таких обмежувальних дієт не може бути більше п’яти днів. Нормальна ж калорійність щоденного раціону — плюс-мінус 2000.

Але повернемося до макаронів так ось, вони забезпечать вас потрібною кількістю калорій, якщо ви віддаєте перевагу легкому сніданку і дієтичній вечері. При такому розкладі вам вистачить енергії на цілий день, тому ви не станете млявими і дратівливими, як іноді буває у тих, що худнуть, і в цілому будете відчувати себе відмінно.

Доступність

У світі існує безліч цікавих дієт, які дають «приголомшливі» результати. Але часом, вивчаючи зразкове меню на тиждень, можна виявити, що для бажаного ефекту необхідні не тільки звичні продукти, але також сльози дракона і пилок єдинорога. Це відразу відбиває все бажання худнути, погодьтеся?

Макарони ж — вкрай доступний продукт, який можна знайти в кожному першому магазині біля будинку. А ще ви можете змінювати види (ріжки, бантики, спагеті і далі за списком), щоб харчування здавалося різноманітнішим.

Універсальність

Ще пара слів про різноманітність: макарони настільки універсальні, що з ними можна приготувати що завгодно. Вони доповнять суп, якщо ви не любите додавати туди картоплю або крупи, стануть прекрасним гарніром до овочів або м’яса, а ще можуть перетворитися на десерт у вигляді запіканки. Безумовно, на дієті весь ваш раціон не повинен складатися з макаронних виробів, але така варіативність дозволяє постійно змінювати меню і не занудьгувати.

Користь для здоров’я

Щоб зробити улюблені макарони корисними для здоров’я, потрібно тільки одне — вибирати варіанти з твердих сортів пшениці (можна з додаванням томатів, зелені, висівок та іншого на ваш смак). Дослідження показують, що такі макарони здатні захистити від деяких видів раку, включаючи рак шлунка і рак товстої кишки.

Крім цього, в макаронах немає солі, яка може бути винна в хворобах серця і високому кров’яному тиску, дуже мало жиру, що завжди непогано, і вони мають низький глікемічний індекс( ГІ), який запобігає діабету та ожирінню.

Схуднення

Весь цей текст в цілому про дієтичне «призначення» макаронів, але додамо трохи конкретики. Незважаючи на те, що макарони вважаються “цими жахливими вуглеводами”, саме вони здатні допомогти вам виглядати ефектно на пляжі або на важливому заході.

Вчені з’ясували, що люди, які їли макарони в рамках найбільш корисної на світі середземноморської дієти, мали більш низький індекс маси тіла (ІМТ) в порівнянні з тими, хто цього не робив. А ще у макаронної групи було менше жирової тканини на животі, яка вважається однією з найнебезпечніших. Коротше кажучи, суцільні бонуси.

Як зробити макарони ще кориснішими

Дієтологи по всьому світу кажуть, що будь-яку (абсолютно будь-яку!) страву можна зробити кориснішою, якщо докласти трохи зусиль. Тому щоб зробити улюблені макарони частиною здорового харчування і не відмовляти собі в задоволенні заради цифри на вагах, озброюйтеся нашими нескладними рекомендаціями:

  • Вибирайте варіанти з твердих сортів пшениці і цільних зерен. Згідно з правилом здорової тарілки, цільні зерна повинні бути на вашому столі кожен день. І це прекрасний спосіб поєднати приємне з дуже навіть корисним.
  • Їжте макарони 2-3 рази на тиждень. Здорове харчування — це різноманітне харчування. Тому готувати макарони кожен день, щоб не набридли, все-таки не варто. У “вільні” дні заміни їх крупами або бобовими.
  • Не відмовляйтеся від сиру. Макарони з сиром, без перебільшення, їжа богів. І так, страва може вийти досить жирною, особливо якщо ми говоримо про неймовірно сирні макарони з вершками. Але в цілому макарони з сиром, звичайно, не забороняються. Досить взяти нежирний сир, який забезпечить все той же м’який смак (і навіть вершки не знадобляться).
  • Додавайте овочі. Овочі — основа правильного харчування і здорового способу життя заодно. При цьому вони можуть бути не тільки свіжими, але ще і вареними і тушкованими, щоб залишатися корисними. Тому додавайте до макаронів улюблені овочі щоразу, щоб отримати порцію важливої для травлення і обмінних процесів клітковини, і буде вам щастя.
  • Готуйте соуси самостійно. У покупних соусах може бути багато цукру, солі і непотрібних добавок, тому готуйте їх самостійно. Так вам буде простіше контролювати склад, а заодно вийде зробити смак саме таким, який вам більше подобається (скажімо, додати більше перцю або зелені).
  • Експериментуйте з рецептами. І останнє — не бійтеся змінювати звичну рецептуру на користь більш здорової. Насправді результат може вийти дивним зі знаком «плюс». Наприклад, в пасту карбонара замість бекону і шинки можна додати курку, обсмажену на невеликій кількості олії з ароматними травами. А для спагетті болоньєзе варто взяти не м’ясний фарш, а, скажімо, з індички.
EuroMD
Додати коментар